ZvjezdarnicaNova

Zvjezdarnica ima nove web stranice. Portala više nema ali su svi tekstovi koji su bili objavljivani na portalu i dalje dostupni svima.

Ovaj puta smo ih stavili u Repozitorij. Tamo su svrstani po kategorijama da vam bude lakše pretraživati ih. U repozitoriju ih možete pretraživati online, a za one koji vole imati sve na svojem računalu, tu je i pripremljeni arhiv s tim tekstovima koji se nalazi na nekoliko različitih mjesta pa si ga možete preuzeti i kasnije na miru pregledavati, slati prijateljima ili što već želite raditi s njime. Na taj način smo se pobrinuli da ti materijali "prežive" na Internetu i kad Zvjezdarnice jednoga dana više ne bude. 

Forum Zvjezdarnice

Osim novih stranica Zvjezdarnice tu je i potpuno novi Astroforum. On nije bio u planu ali spletom nepredviđenih okolnosti, morali smo i njega modernizirati. Naime, prije nekoliko dana dogodio se potpuni kolaps na serveru. Ne zbog toga što ga je netko napao nego zbog toga što sam dugo ignorirao činjenicu da se tehnologije koje se nalaze na serverima, stalno unapređuju i idu naprijed, a ja to nisam pratio. I onda se dogodilo to da je sve jednostavno otkazalo. I tu više nije bilo mogućnosti za popravke nego je sve što nije bilo kompatibilno s PHP 8.0 i novim bazama podataka moralo biti uklonjeno. Znači, gotovo sve. I tako smo morali obrisati stari portal, Astrogaleriju, stari Astroforum, a novi Astroforum kompletno preraditi i instalirati novi i u njega importirati sadržaje s foruma koji je prestao raditi. 

Sav taj posao odradio je njemački vrhunski stručnjak za serverske i internetske tehnologije Boris Gazibara, koji je prije puno godina i isprogramirao cijeli portal i sve što se na Zvjezdarnici nalazilo. Kao i puno puta do sada, spasio je stvar kako bi se reklo. I nakon što su silni gigabajti podataka bili uklonjeni sa servera, napravilo se mjesta za ono što je došlo nakon toga. Sada sam mogao postaviti nove stranice Zvjezdarnice, koje sam još ranije pripremio i samo su čekale priliku da ih prebacim na njihovo mjesto. Nisam mislio da će to biti baš ovako, zbog havarije, no eto, prilika se pojavila i morao sam ju iskoristiti. Nije bilo drugoga. I tako sada Zvjezdarnica ima nove web stranice, ima sve svoje tekstove s portala i ima novi Astroforum. Sve je novo, suvremeno i prilagođeno novim tehnologijama. Nadam se da će sve tako raditi i nadalje. Zadnje što mi treba je da opet nešto otkaže. Zato smo se pobrinuli da uklonimo sve što je nekompatibilno, a ostavili ono što je vrijedno - informacije. 

Nove stranice i Astroforum su smartphone friendly i uredno će se prikazivati ne samo na stolnim računalima i laptopima nego i na pametnim telefonima i tabletima. Pa tko što voli. Nove stranice imaju jednostavan i čist dizajn, jasno su posložene i služe upravo svrsi kojoj su namijenjene. Bivši portal je bio krcat dodatnim sadržajima i kako bi se ono reklo, od šume ne vidiš drveta. Sada toga više nema. Portal više nije imao svrhu, pa je sada najaktivniji postao Astroforum, ako je ikada i bio neaktivan. Naime, Astroforum je od prvoga dana bio i ostao mjesto okupljanja astronoma, mjesto na kojemu se druže i prezentiraju svoje radove, no nekako je stalno bio u sjeni portala. Sada više nije tako. Napokon je dobio mjesto koje mu je otpočetka pripadalo. Zvjezdarnica je (p)ostala mjesto okupljališta zaljubljenika u astronomiju. Naglasak je na bavljenje astronomijom, a ne više bavljenjem medijima i medijskim izvještavanjem. Svi koji se žele baviti astronomijom sada imaju svoje mjesto, a po informacije i vijesti će morati ići na Astronomski magazin. Zvjezdarnica se time više ne bavi. Osim naravno na Astroforumu. Dakle, portala više nema - živio portal! 😊

Zvjezdarnica Apollo, radno mjesto Danijela Reponja

a1

ZvjezdarnicaEnterijer

 

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj
DANIJEL REPONJ Valsnik i urednik popularnog astronomskog sajta Zvjezdarnica.com. Danijel o sebi: http://www.danijel.info/webmaster/index.html zvjezdarnica_com

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 5 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 11 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...