RADANA MITROVIĆA poznajem od početka veka. Bio je među prvim redovnim čitaocima Astronomskog magazina i jedan je od najstarijih učesnika na astronomskom kampu. Uvek je u kamp dovodio nekog, ponekad i čitav minibus.

Osnivač je i motorna snaga Skopskog astronomskog društva, najaktivnijeg društva u Makedoniji. Bez Radana to društvo ne bi dugo opstalo. 

Veliki je ljubitelj koka kole koju pije na litre dnevno. Neki smatraju da mu koka kola teče u venama. Za ovo piće kaže da je najbolje ono proizvedeno u Makedoniji, zatim u Srbiji. Bolje je u staklenoj flaši i najbolje u limenci.

Sada se stvari sa nabavkom teleskopa menjaju, ali ranije njemu nije bio nikakav problem da prenese teleskop preko svake granice – bez plaćanja carine. Uopšte, državne granice mu nisu problem, a ni nacionalne, a ni ostale i ima poznanike i prijatelje svuda, od Đevđelije do Triglava. Po tome je, možda i najpopularniji astronom amater na prostoru bivše Jugoslavije. Zapravo, ne možda, nego sigurno. Svi znaju Radana, ako ako neko i ne zna taj se bavi možda golubarstvom ili filatelijom, ali astronomijom ne.

Uporan je. Ako zaželi neki teleskop – nabaviće ga. 

Ovo je razgovor sa Radanom Mitrovićem.

 

RMitrovic2015

Radan Mitrović, Letenka 2015

Otkud ti u Skoplju?

U Skopju sam došao na studije. Tu sam završio hemijski fakultet 1990. Tu sam se zaljubio i evo još i dan dans sam zaljubljen u moju suprugu. Živim i (ne)radim u Skoplju. Uglavnom se bavim astronomijom koja me omađijala još kao dete. I dan danas sam pod uticajem te magije. I eto sve u svemu ljubav i magija. 

Otkud ti u astronomiji? Šta te je privuklo, kako je do toga došlo?

Uf. Na to pitanje odgovaram da ja astronomiju u zvede volim od kad znam za sebe. Uvek me je nešto vuklo da gledam gore i da postavljam neka pitanja. Koliko? Kako? Šta je ovo? Itd. U početku je to bilo samo gledanje u zvezde golim okom. Čeznuo sam za teleskopm koji su u mojoj mladosti (ono kad nije bilo interneta) su mi bili daleko, kako prostorno tako i finansiski. Tek dolaskom u Skoplje sam sa ljudima iz planetarijuma u Skoplju počeo da koristim teleskope. I tako je sve krenulo bezazleno. Dođeš, vidiš Saturn i onda neki klik i više nema nazad. Od onda se tražio bolji teleskop, bolji okular i tako dođosmo do nekih desetak teleskopa i 20ak okulara. 

Zašto te interesuje astronomija? Da li te interesuje samo osmatračka astronomija ili još neka?

Sebe najviše volim da predstavljam kao posmatrača ali u zadnjih nekoliko godina sam se zarazio i astofotografijom. Nije da su te stvari suprostavljene. Meni se čak i dopunjuju. U našem društvu imamo dobre teleskope i za posmatranje kao i pristojno dobru opremu za astrofotografiju, tako da volim da kombinujem. Postavim uglavnom prvo teleskop za astrfoto a onda za posmatranje. Kako je astrofotografija uglavnom automatizirana nema se šta puno raditi oko toga, pa ostaje puno vremena da se teleskopom nagledam u toku noći. To i praktikujem dosta često i znam da uživam u svemu tome. Ali ono baš.

Postoji li život izvan Zemlje?

Skoro sam siguran da postoji. Čak i u Sunčevom sistemu. Ali sve to treba jasno i nepobitno dokazati. Bez toga je sve nagađanje.

Koji SF film ti se najviše dopada?

Kontakt od Karla Segana i Marsovac sa Met Dejmonom i naravno Star Trek serijal, osim ovih najnovijih. Teško mi je da gledam neku puku fantastiku i ako nije potrkepljena nekom naukom počinjem da gledam gde greše. Nije da ne volim da pogledam bilo šta što je SF ali vrlo retko mi se šta dopadne. 

Ko je najveći popularizator astronomije u svetu?

Po meni Karl Segan, Brajan Koks i spomenuo bih Dereka Milera koji vodi youtube kanal Veritasium koji pored astronomije populariše i nauku uopšte na jedan pitak i prijemčljiv način. 

Koliko AD ima u Makedoniji?

Koliko ja znam ima ih na papiru 2 ili 3 i nekoliko koji su se osnovali ali nisam siguran da je to postalo zvanično. Na žalost samo Skopsko astronomsko društvo je aktivno i koje organizira razna predavanja kurseve i posmatranja. Imamo i veb sajt koji je koliko toliko aktivan i prisutni smo na socijalnim mrežama. Velika i duga je priča oko tih društava. Sve nekako počne ali ne traje dugo. To je valjda ukletost provincije, a u zadnje vreme i nov način zabave i komunikacije kao da sprečavaju mlade da rade teške stvari kao što su postavlajnje teleskopa i da se mrznete na hladnom. Ko što rekoh duga je to priča. Za ceo jedan višednevan simpozijum.

Koliko teleskopa si do sada promenio?

Jesi li ti normalan. Pa žena mi možda čita ovo. A i ne radi se toliko o promeni koliko o gomilanju. 

Koji teleskop ti je najdraži?

Bez imalo skromnosti naš prvi teleskop u društvu, Orion US od 150mm f/8. Taj tekleskop je toliko dobar za planete da sam neke toliko dobro, da nije za verovati. Mars recimo kao na ni jednom od teleskopa sa većim ogledalom. Lani sam ga na njemu gledao sa povećanjem od 660 puta sa dobrim seingom da je to bilo za ne verovati. Ali ima nekoliko svedoka iz društva, pa vi verujte ili ne. 

Koji preporučuješ za početnike?

Uvek preporučujem za početak dobson teleskop od 6 ili 8 inča. Nisu skupi , pa ako dete i izgubi interes  niste mnogo pukli i uvak ga možete iskoristiti da pogledate Mesec ili planete. Ako zagrizete vi ili vaše dete uvak se može prodati i kupiti si neki veći. 

Koja ti je tvoja astrofotografija najbolja?

Maglina Orion Veil nebula, zapadni deo
Maglina Orion, Radan Veil nebula, Radan

 

Ima ih nekolko koje sam ono baš lepo uradio. Ali ako već moram jednu onda je to Orionova maglina, ali da ne bude ona sama tu je i Veil maglina tj njen zapadni deo. 

Koji su planovi SAD?

Au teško pitanje. Posle pandemije mi je prvi problem kako da uopšte okupimo i restartujemo društvo da opet počnemo da radimo. Mi smo društvo koje se bazira na nekom druženju i zajdničkom radu. Skoro sve što radimo naplaćujemo, pa otud i sve ovo što imao od opreme. Bilo je lepo videti sredinom avgusta ove godine na našem astrovikendu toliki broj dobrih teleskopa i ljudi koji se druže okolo njih. Sve smo mi to zajdno u društvu postigli. Sada treba sve to ponovo organizirati da počnemo da zarađujemo da bi se platili prvo osnovne režije, pa da se održi već postojeća oprema i da na kraju i zaradimo za nešto novo. Neki bolji okular ili kamera ili šta god i da se dogovorimo . Moram priznati da sam malo zabrinut kada i kako ćemo početi sa radom ali valjda cemo se snaći. Pa tek nam je prva pandemija. 

Radan Mitorivć na AKL tokom prve i druge decenije XXI veka

Kliknite na fotografije

IMG 6520 IMG 6531
IMG 6547 IMG 8167 letenka2005 15
letenka2005 16 Neobaveznirazgovori IMG 6435

 

Astronomski kamp Letenka 2019
Radan je u kamp uvek donosio najveće teleskope. Na ovoj fotografiji teleskop je Skywatcher STARGATE-450P

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...