Pitamo g. Dragovića:

Zašto su savremenom čoveku privlačne teorije o ravnoj Zemlji, horoskopi, masoni, nemerologija…?

DD AKL2015Pre svega, kako se kaže u onom vicu, ne slažem se sa vašim pitanjem. Naime, takvih pojava je bilo oduvek, od kako postoje ljudi, jer je to izgleda nešto što je imanentno nama kao vrsti.

Ono što taj fenomen čini danas interesantnim je ono što mi lakonski zovemo GLOBALIZACIJOM – odn. to su mediji, društvene mreže, laka dostupnost svega svakome. Nastanak onoga što zovemo Globalnim selom. 

Danas je došlo vreme KVAZILIZACIJE – sve je postalo kvazi. Imamo kvazi-muziku, kvazi-religiju, kvazi-kulturu, kvazi-istoriju, kvazi-emocije pa čak i kvazi-roditelje – pa zašto onda ne i kvazi-nauku. Svim ovim 'kvazijima' je zajedničko – NEZNANJE, i to ono elementarno, osnovno.

Znaš ono: ako uđeš u pogrešan voz, onda je svaka stanica pogrešna. I u kvazi-nauci – ako uzmeš recimo da je moguće da su egipatske piramide napravili vanzemaljci, onda nema prepreka da tako razumeš i Kusko, Moaie sa Uskršnjih ostrva ili Stonhejndž i sve drugo...

Ili, ako ne znaš (ili ne prihvataš, što je uobičajen manir 'kvazista'), da postoje samo 4 fundamentalne sile u našem kosmosu, onda ti je prosto logično da prihvatiš da si rođen u raku a da Jupiter sredom utiče na tvoj seksualni život...

Svi mediji to svesrdno podržavaju i podstiču, jer im to podiže tiraže i zaradu i time je krug zatvoren. Sve je tu: i predator, i lanac ishrane i pare. 

zemljaKosma2Izlazak Sunca nad ravnom Zemljom

 

Trudim se da ne zađem u politiku, ali kako kad je sve deo politike, odn. politika je deo svega? Od privrede, školstva, sudbine planete, pa i zdravstva, čega smo svi svedoci. Čak ni lubenice nisu pošteđene politike – imaš lubenice iz Grčke i Virpazara a nemaš iz Vojvodine...

Svedoci smo da je danas postignuto ono što je do juče bilo nezamislivo – globalno zamlaćivanje masa.

Zar sumnjaš da kada bi nekako današnji sistem teleportovao u Srednji vek veštice ne bi imale svoj sajt, da ne bi imale na nekoj tamošnjoj TV svoju Veliku paradu, a da bi javno spaljivanje (virtuelno) bilo deo rijalitija.

Ko je lud da ih stvarno spaljuje kad svima donose pare a rulja uživa.

Dakle, uzrok se nazire. NZS svega što počinje sa KVAZI je NOVAC. Lično odbijam da prihvatim da neko ko je prošao školu – i pustio da ona prođe kroz njega – STVARNO veruje da je Zemlja stara tamo nekih 6000 godina i da je nastala za 7 dana.

Nudio sam nekim astrolozima koje poznajem da mi objasne šta znači rečenica rođen sam u biku. Ja sam rođen u bolnici. Kako sam onda rođen u biku? Niko nije znao da kaže da se tada Sunce sa Zemlje videlo u pravcu sazvežđa bika. I kakve onda imaju veze planete Sunčevog sistema sa bikom? Čime one utiču na mene a ne na bilo kog drugog? Prost račun za osnovce pokazuje da jače utiče automat za koka-kolu u bolnici na trudnicu nego sve planete zajedno pa puta milion. Dakle, potrebno je neko osnovno znanje iz neke oblasti.

Makar ovo. Vrlo skraćeno i pojednostavljeno, u kosmosu postoje 4 sile: dve nuklearne (jaka i slaba), elektromagnetna i gravitaciona. Nema ih više!!! Ove dve nuklearne su slabe i deluju u mikrosvetu, elektro je konačna a gravity deluju beskonačno. Najslabija je od svih – 1036 puta i uz to opada s kvadratom udaljenosti. Računa se vrlo prosto, to je uradio Njutn još u XVII v. To je običan razlomak... koji pokazuje da su sile koje deluju na Zemlju manje od ništavnih. Kao da se mačka popne na branu hidrocentrale koja drži neku moćnu reku...

Zašto astrologija nije prerasla u nauku? Pa prosto zato što ne barata naučnim metodama niti pojmomima. U ostalom, ni ime im nije pravilno jer se oni ne bave zvezdama nego položajima planeta. A da ne kažem da njima nije ni potrebno da budu nauka. Ionako postižu cilj.

pomracenje

Pomračenje Sunca 11. avgusta 1999. kako su ga zamišljali ljudi u Srbiji.

 

Zašto bi pevaljka iz kafane želela da završi akademiju – to joj ne treba. Ni njoj ni njenoj publici.

Još nešto. U čemu je razlika između čoveka koji nešto ne zna i kvazi-naučnika? Recimo, prvi ne zna zašto je nebo plavo, ima doduše neku teoriju, ali ne zna ništa o molekulskom sastavu atmosfere i Rajlijevom raspršivanju. Ali zato ovaj drugi, on isto ne zna ali ne prihvata objašnjenje nauke jer smatra da nauka ne gleda na problem toliko široko kao on i da joj nešto promiče. Srećom, te je ON open majnded i zna da postoji povezanost između boje mora i boje neba. On je kvazi-naučnik. Čovek koji 'previše' zna, ali bez elementarnog znanja iz hemije ili fizike, ono što se uči u osnovnoj ili gimnaziji, već prati fejsbuk i ju-tjub.

Naravno, mogao bih sad da pričam o još jednom Jahaču Apokalipre – PRIMTIVIZMU – stalnom pratiocu Kvazista, ali možda nekom drugom prilikom.

Nedavno sam čitao intervju naše prima mecosopranke Jadranke Jovanović. Na pitanje kako se boriti protiv šunda u muzici, a kvazi-nauka je šund u nauci, ona je odgovorila – obrazovanjem!

I to je izgleda to.

Zvuči kao prosto rešenje.

Ali kako kad je Trump predložio da se u Americi umetnost više ne finansira? Koga to interesuje a i ne donosi pare? To je opšti trend ne samo u Americi. Mladi fudbaler iz Gane će dobiti milione $ da zaigra u Realu, ali mladi čelista neće dobiti niotkoga ništa za tamo neki Džulijard.

Srbija za kulturu odvaja 0,7% nacionalnog dohotka. Koliko onda od tih 0,7 ode za nauku? Ako se oduzmu pare za plate i održavanje objekata, za administraciju i slično, šta ostaje za projekte poput Petnice ili Letenke? 0,7 od 0,7?

Zato ćemo do daljeg sve češće čitati i slušati o fingiranom sletanju Armstronga na Mesec, letećem tanjiru iz Flagstafa, ravnoj Zemlji i kreacionizmu... o HARP-u i ljudima-gušterima, o zaprašivanju iz stratosfere, 5G mrežama i leku protiv malih grudi ili ćelavosti.

Do kada tako? Odaću vam tajnu – FOREVER!

 

 Dragi astrolozi

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...