Više sajtova, foruma i mejling listi je tokom dana prenelo vest o gašenju Astronomije. Prvi se člankom "Kraj jednog Valikog časopisa - Astronomija" oglasio Danijel Reponj u svojoj zvjezdarnici.com u kojoj prenosi članak iz AM i zatim u obimnom uredničkom komentaru izmešu ostalog kaže:

a37d"Šokirala me vijest koju sam pročitao na stranicama Astronomskog magazina!!! Iako sam znao da postoje određeni problemi oko izlaženja Astronomije, vjerovao sam da će ipak biti riješeni i da ćemo se još dugo družiti s ovim divnim i veličanstvenim časopisom. Prisjetio sam se prvoga trenutka kada sam ga primio u ruke i prolistao. Bio je potpuno drugačiji od svega što sam do tada čitao. Imao je stil, osvojio me na prvi pogled, bio je (i ostao) svjetlosnim godinama ispred svih časopisa iz astronomije koje sam do tada čitao. Djelovao je toplo i srdačno, osvajajući čitatelja na prvi pogled, naprosto se moglo osjetiti da ga rade ljudi koji obožavaju astronomiju, koji žive za astronomiju, bili oni profesionalci ili im je astronomija samo ljubav, hobi..." (ceo članak).

Vest se komentarisala i na forumu hr.sci.astronomija, a na sajtu Vidulini Obsevatory, Marino Tumpić u članku "Dan kada je Astronomija umrla!" kaže:

"Današnjim danom najbolji časopis ikada na ovim našim prostorima, "Astronomija" prestala je da izlazi. Šok i poraz svih astronoma kako u Srbiji gdje je časopis izlazio tako i kod nas u Hrvatskoj ali i drugdje." (ceo članak).

Tokom dana javljali su se čitaoci svojim komentarima, a i privatnim mejlovima. Korado Korlević kaže: "Bas citam da prestaje izlaziti Astronomija, bas mi je krivo! Ima li kakve sanse da to bude samo "pauza"... ",

Tokom popodneva javio se profesor Ajdačić (inače član Uređivačkog odbora Astronomije). Razočaran je jer u gašenju Astronomije vidi mnogo opasnije pokazatelje urušavanja domaće nauke.

Javio se pismom i prof. Miroslav Filipović, takođe iz UO Astronomije. Kaže da se on još ne može da prihvati kraj Astronomije.

Sajt B92 je preneo članak iz AM

Predsednik Nacionalnog odbora za obeležavanje MGA, Nikola Božić, prosledio je vest o gašenju Astronomije na više domaćih i stranih mejling grupa.

Dr Tijana Prodanović (UO) je telefonom izrazila svoje razočaranje, zatim je napisala komentar u AM i drugim domaćim i stranim sajtovima.

Dr Zoran Knežević, (UO) direktor AOB, u svom pismu povodom gašenja časopisa između ostalog je rekao: "Sa žaljenjem primam vest o gašenju Astronomije, najboljeg časopisa za popularizaciju nauke koji je ikada izlazio u ovoj zemlji."

29.10.2009.

Časopis Vreme donosi članak u kome između ostalog kaže da je Astronomija "po mnogim viđenjima, predstavljala najkvalitetniji časopis za popularizaciju astronomije na području bivše Jugoslavije" (ceo članak)

 

 


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 1 dan ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 3 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 4 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 4 dana ranije

Foto...