TV Astronomija

Osnovni principi orbitalne mehanike

Orbite 3

The basic principles of orbital mechanics

Orbitalna mehanika ili astrodinamika je skup zakona balistike i nebeske mehanike, čija primena omogućava lansiranje raketa, održavanje satelita u stabilnim orbitama, kao i putovanja svemirskih sondi do udaljenih odredišta u Sunčevom sistemu. U ovom videu ćemo otkriti neke od osnovnih koncepata orbitalne mehanike i videti kako je ovo znanje primenjeno na istraživanje Sunčevog sistema.

 

Šta je Nasin rover Perseveranace otkrio na Marsu - epizoda 4

GMPerseverance4 1

What did NASA's Perseverance rover discover on Mars? – Episode 4

U prethodnoj epizodi o istraživanju rovera Perseverance ostavili smo ga da se sprema da uzme prvi uzorak tla koji će biti vraćen na Zemlju u narednoj deceniji, a helikopter Ingenuiti nakon što je završio svoj istorijski 10. let na Mars. U ovom videu ćemo otkriti šta je Perseverance otkrio o dnu kratera Jezero, a videćemo i kako je završena prva naučna kampanja ovog rovera.

 

Sićušni sateliti nam pokazuju kako se Zemlja menja u skoro realnom vremenu (TED predavanje)

Tiny satellites 1

Tiny satellites show us the Earth as it changes in near-real-time

Will MarshallMarshall

Svemirski naučnik

Satelitske slike su revolucionirale naše znanje o Zemlji, sa detaljnim slikama skoro svakog ugla ulice koje su lako dostupne na mreži. Ali Vil Maršal iz Planet Labs-a kaže da možemo bolje i brže - tako što ćemo biti manji. On predstavlja svoje sićušne satelite -- ne veće od 10 k 10 k 30 centimetara -- koji, kada se lansiraju u klasteru, daju slike cele planete visoke rezolucije, koje se svakodnevno ažuriraju....

Prva Vebova slika dalekog svemira

JWST DeepFieldCrop

Svima nam je poznata prva objavljena slika koja je napravio svemirski teleskom Džejms Veb (objavljena 11.7.2022). Da je pogledamo malo detaljnije. U pitanju je galaktičko jato SMACS 0723. Na slici se nalazi hiljade galaksija – uključujući najslabije objekte koje sada vidimo prvi put, zahvaljujući Vebomv pogleduffffff u infracrveni spekta. Prostor koji zauzema ova slika na zvezdanom svodu je otprilike veličine zrna peska kada ga posmatramo na dalji ispružene ruke.

 

Šteta na JWST je znatno veća od pretpostavljene

JWSTmirrordamage

Mikrometeoroid koji je udario u svemirski teleskop Džejms Veb u maju izazvao je znatno više štete nego što se smatralo do sad i imaće trajni uticaj na posmatranja teleskopa, navodi se u  izveštaju Nase o performansama svemirske letelice. Nasuprot tome, drugi udari mikrometeoroida tokom prvih šest meseci rada letelice imali su zanemarljiv efekat.