OrionMagzinAstronomsko društvo «Orion» je udruženje građana iz Sarajeva koje za cilj ima popularizaciju, edukaciju i naučni rad iz oblasti astronomije. AD «Orion» je nasljednik prijeratnog Akademskog astronomskog društva, koje je upravljalo astronomskom opservatorijom Čolina Kapa na Trebeviću. U tom smislu društvo aktivno radi na promociji nauke organizujući posmatranja, predavanja i škole astronomije.

Imajući na umu veoma značajnu izdavačku aktivnost prethodnog društva, donesena je odluka da i AD «Orion» pokrene izdavanje periodične publikacije pod nazivom Astronomski časopis Orion. Naš časopis se, u tom smislu, može smatrati nasljednikom časopisa “Astro amater” koji je izlazio u periodu 1974-1976. s tim da je zahvaljujući modernim tehnologijama danas uveliko olakšan izdavački rad. Samim time ovaj časopis je dostupniji široj publici s obzirom da ga je moguće besplatno preuzeti sa internet stranice:

http://adorion.ba/casopis-orion/

U drugom broju Astronomskog časopisa Orion možete čitati o novostima u svijetu astronomije, poput senzacionalnog otkriće gravitacionih valova, povodom kojeg smo uključili šire objašnjenje ovog fenomena i načina detekcije, te najnovijeg poduhvata istraživanja Jupitera, misije Juno. Također, uvrštene su opće teme, među kojima posebno izdvajamo SETI program, potragu za egzoplanetama, segment astrognozije s temom Velikog i Malog Medvjeda i primjer nove generacije velikih teleskopa (E-ELT). U cilju kreiranja sadržaja za čitaoce sa boljim poznavanjem nauke, uvrstili smo i dvije napredne teme odnosno Dinamika zvijezda: Brownovo kretanje u astronomiji i Hubble-Sandageov paradoks i tamna energija. Za kraj tu su nešto lakši sadržaji kviz i SF priča.

Prijedlozi i kritike čitalaca su svakako dobro došle na email udruženja Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

AD "Orion"


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 20 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 5 dana ranije

Foto...