VelikiprasakProšlog meseca sam dobio knjigu Veliki prasak (Bing Bang), by Sajmon Sing. Prelistao sam je, počitao prvu rečenicu, zatim drugu. Na petoj strani sam shvatio da je knjiga sjajna, a na devetnaestoj da je više nego sjajna.

Dakle, ta knjiga spada u red pet ili šest najboljih knjiga popularne nauke koje sam ikad čitao. Ona detaljno opisuje razvoj ideje o nastanku i evoluciji univerzuma. Polazi od prastarih mitova drevnih naroda, pa preko strogrčkih i helenskih filozofa, dolazi do Kopernika, Galileja, Keplera, pa Njutna, Ajnštajna, Fridmana, Gamova, Hojla, Habla, Penzijansa, Vilsona, i mnogih drugih, da bi konačno stigla do COBE satelita i njegovog ključnog merenja pozadinskog zračenja. A i o tom merenju knjiga nam govori dugu i napetu priču, punu neizvesnosti, očekivanja, nadanja, razočarenja i dramatičnih obrta sve do njenog konačnog, veličanstvenog uspeha. U knjizi ćete naučiti kako se vodonik pretvara u helijum i zašto. I kako nastaje kiseonik i zašto su neki atomi nestabilni i šta je to crveni pomak, a šta Doplerov efekat.

Ako već poznajete teoriju Velikog praska knjiga će vam biti još dragocenija jer ćete uživati u otkrivanju poznatih detalja iz ove veličanstvene teorije, a sigurno ona će vam pružiti i obilje novih podatka, podataka koje ste možda zaboravili ili im svojevremeno niste poklonili dužnu pažnju. U knjizi ćete otkriti čitav niz neobičnih, zanimljivih, pa i dramatičnih, čak tragičnih, ali ponekad i komičnih sudbina brojnih velikana nauke. Na momente knjiga ima formu dobrog detektivskog romana.

Ako vidite ovu knjigu u knjižari ne propustite priliku da je kupite.

Sajmon Sing (Simon Singh, 1964) je britanski pisac popularne nauke. Odbranio je doktorat iz fizike čestica, radio je jedni vreme u Cernu.

***

DODATAK: Naš čitalac M. Krstić nam je poslao link preko koga možete da kupite ovu knjigu.


Komentari   

Bojan
0 #4 Bojan 29-07-2017 13:24
Evo porucio i ja :roll:
Taman da prekratim ovu vrelu nedelju pred nama.
Rajko Rapaic
+1 #3 Rajko Rapaic 23-05-2017 11:39
Po preporuci, kupio knjigu i procitao.
U pocetku me je malo iritirao (pre)opsiran uvod, medjutim kako sam odmicao s citanjem, shvatio sam sta autor radi: neverovatno precizno uvodi citaoca u 'kompoziciju' (nemam bolju rec, asocijacija na dirigovanje) koja pred sam kraj postaje prava simfonija, ODA ljudskoj genijalnosti i domisljatosti.
Odavno nisam imao tako dobar osecaj po zavrsetku knjige; kao kad se odgleda izuzetan film; puni ste utisaka i imate zelju da s nekim popricate o onom sto ste videli/procitali.
Najiskrenija preporuka.
Slavko
+1 #2 Slavko 01-03-2017 20:24
Na osnovu preporuke sa ove strane nabavio sam knjigu i mogu se samo složiti da je zaista odlična, a na pomenutom linku se može kupiti po simboličnoj ceni od 370din. Sve preporuke!
Dijana
+1 #1 Dijana 23-02-2017 13:30
Hvala na preporuci.Knjig u sam upravo naručila.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži