18. februara
• 1930. otkriven Pluton.
 

>>  Pluton zagonetni (mali) planet prijepora

Nekada smo poznavali svega sedam planeta, danas znamo za njih više od četiri tisuće. Najzanimljiviji su nam planeti u našem neposrednom okružju, u Sunčevom sustavu. Od 1930. do 2006. Sunčev sustav brojao je devet planeta, a tada je jedna ne baš slavna epizoda na kongresu Međunarodnog astronomskog saveza odlučila da ih ipak imamo samo osam. Svi ovi planeti Sunčeva sustava, izuzev Neptuna, mogu se vidjeti golim okom u povoljnim razdobljima na nebu. Pluton, danas službeno deklariran kao mali planet otkriven je 18.02.1930. Otkrio ga je američki astronom Clyde Tombaugh, tada još bez formalne naobrazbe i zaposlen kao pomoćni radnik na zvjezdarnici Lowell u Arizoni.

Danima i noćima pregledavao je snimke neba ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". Naposljetku 18.02.1930. na dvama je snimkama uočio „nedostajući“ planet. Astronomi su tada prionuli izradi matematičkih proračuna i uhvatili objekt na predviđenom mjestu. Dvojbe više nije bilo. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Nakratko ga je posjetila i istraživala NASAina letjelica New Horizons 2015. Bilo je to dovoljno da od „nezanimljivog“ i dalekog svijeta postane iznimno interesantan, intrigantan svijet pun tajni koje čekaju na nove robote kako bi više saznali o svemiru čiji smo i mi dio. Pluton je samo prvi od svjetova koji čekaju i vrebaju sa margina našeg planetarng sustava.

pluton
Pluton kako ga danas znamo

Clyde Tombaugh otkrio je jedan komet, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaksija, umro je 17. siječnja 1997., Nekoliko grama njegovog posmrtnog pepela New Horizons je simbolički ponio sa sobom u ledena prostranstva dalekog svemira. Mladi Tombaugh zasigurno u vrijeme otkrića nije mogao ni zamisliti da će jedan dio njega, niti deset godina poslje smrti, „posjetiti“ sićušnu točkicu u povećem teleskopu koja za jedan krug oko Sunca treba punih 248 godina.

clydeTmarinaT
Clyde Tombaugh i Marina Tumpic u potrazi za svjetovima u svemiru

 


Klajd Tombo

Saga o Plutonu


 

 


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...