Planet tame i prijepora otkriven na današnji dan.

imena

Na današnji dan, 18. februara 1930. mladom američkom astronomu Clydeu Tombaughu (1906.-1997.) pošlo je za okom sa Lowellove zvjezdarnice u Arizoni otkriti deveti planet Sunčeva sustava – Pluton.

Tombaugh je kao pomoćni radnik na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni došao godinu dana prije otkrića. Odrađivao je naporne poslove oko održavanja i pripreme teleskopa ali i one prizemnije, poput čišćenja i spremanja. Uspio je ishoditi dozvolu od upravitelja da u slobodno vrijeme smije pregledavati snimke neba. Mukotrpno je to radio ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče".

To mu je i uspjelo, 18. februara 1930. godine. Činilo se da je svijet koji nedostaje pronađen. Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje Tombaughtov objekt te uskoro nije bilo dvojbe – novi je planet pronađen. Otkriće Plutona objavljeno je 13. marta iste godine.

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona iznosi 1188 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina a oko svoje osi okrene se za nešto manje od šest i pol Zemaljskih dana.

Pluton ima pet poznatih satelita: Haron, Nix, Hydra, Kerberos i Styx. Otkako ga je prije dvije i pol godine preletjela NASAina letjelica New Horizons nekada dalek i nezanimljiv svijet došao je u žižu pažnje znanstvene zajednice zbog svojih zagonetnih pojava i događanja na površini ali i u tananoj atmosferi.

Ništa manje nisu zanimljivi ni njegovi sateliti. Početkom februara Međunarodni astronomski savez dodijelio je četrnaest službenih naziva za geološke formacije na Plutonu. Priča o otkriću Plutona kao planete (po definiciji) ima i svoju tamniju stranu. Dana 22. avgusta 2006. na zasjedanju Međunarodnog astronomskog saveza u Pragu, Pluton je, na papiru, izgubio status planete te postao patuljasti planet, predstavnik jedne velike grupacije nebeskih tijela s kojima astronomi „nisu na čisto“ kako da ih definiraju. Tombaugh već odavno nije među nama, iza njega su ostala otkrića jednog kometa, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaksija. Letjelica New Horizons već je daleko odmakla od Plutona, sa njom u daleki svemir putuje i nekoliko grama posmrtnog pepela njegova otkrivača.

karta


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 6 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 11 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 17 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...