RadioImpuls 2
Stavite kursor na sliku!

Slika ST Habl prikazuje mesto izuzetno snažnog brzog radio impulsa (Fast Radio Burst - FRB).

FRB 20220610A je prvi put otkriven 10. juna 2022. radio teleskopom Pathfinder (ASKAP) u zapadnoj Australiji. Veoma veliki teleskop Evropske južne opservatorije u Čileu je potvrdio da je došao sa velike udaljenosti. ST Habl je pronašao mesto ovog događaja.

FRB je kratki izbačaj energije koja za nekoliko milisekundi može da zaseni čitavu galaksiju. Intenzitet ovih signala je veći od bilo kojeg poznatog prirodnog radio-izvora u svemiru. Prvi FRB je otkriven 2007. godine. Stotine njih je otkriveno u poslednjih nekoliko godina. Iskaču po celom nebu kao blicevi kamera na stadionu, ali su njihovi izvori nepoznati.

FRB 20220610A je najudaljeniji i najmoćniji do sada. Bljesnuo je u grupi galaksija koje su postojale kada je univerzum bio star samo 5 milijardi godina. Većina prethodnih FRB-ova pronađena je u izolovanim galaksijama. Ovaj je bio četiri puta energičniji od bližih FRB-ova.

„Bez Hablovog snimka i dalje bi ostala misterija da li ovo potiče iz jedne monolitne galaksije ili iz nekog tipa sistema u interakciji." kaže vodeći autor Aleksa Gordon sa Univerziteta Northvestern u Evanstonu, Ilinois. Hablove slike sugerišu da je ovaj FRB nastao u okruženju u kojem može biti čak sedam galaksija na mogućem putu spajanja.

Ne postoji konsenzus o mehanizmu ovog fenomena ali se generalno smatra da su im izvori kompaktni objekti, poput crnih rupa ili neutronskih zvezda. Magnetar je najintenzivniji tip neutronske zvezde. Njegovo magnetno polje je toliko jako da bi izbrisalo magnetnu traku na svim kreditnim karticama na svetu kada bi prošao između Zemlje i Meseca ili bi sa planete podigao sve predmete napravljene od magnetika. Astronaut na nekoliko stotina kilometara od magnetara bi stradao jer bi svaki atom u njegovom telu bio pokrenut i poremećen.

Mogući izvori su i neka vrsta potresa u zvezdama ili eksplozija izazvana pucanjem i ponovnim povezivanjem uvrćućih linija magnetnog polja magnetara. Slična pojava izaziva sunčeve baklje na Suncu, ali polje magnetara je trilion puta jače od magnetosfere naše zvezde. Pucanje bi stvorilo FRB blic i udarni talas koji spaljuje okolnu prašinu i gas pretvara u plazmu.

FRB zvor bi mogao da bude eksplodirajući objekat koji kruži oko crne rupe okružen diskom materijala ili interakcija magnetosfera binarnih neutronskih zvezda. Procenjuje se da su magnetari aktivni oko 10.000 godina. Mogu da se nađu u blizini primordijalnih oblaka prašine i da budu pokretački impuls u stvaranju zvezda.

U bliskoj budućnosti tehnika otrivanja i praćenja će postati osetljivija, što će povećati stopu otkrivenih FRB-ova na ovim udaljenostima. Habl će igrati ključnu ulogu u karakterizaciji okruženja u kojima se ovi FRB pojavljuju. Uskoro će se znati više o specifičnosti okruženja ovog FRB-a.

https://science.nasa.gov/.../hubble-finds-weird-home-of.../

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...