zoomimage2 ashx
Snimak sa Eutalsata SAT24, od 8.2.2012.

Apropo poslovice Ne pada sneg da pokrije breg nego da lisica pokaže trag, gledajući ovu fotku možemo da kažemo – Ne pada sneg da pokrije breg nego da drvoseča pokaže trag.   

   Snimak sa Eutalsata SAT24, je od 8. 2. 2012. ali se može videti svakog vedrog dana, svake zime i nažalost već godinama pokazuje isto.

Na snimku se vidi deforestirana Vojvodina. Upoređenje sa okolnim regionima puno govori. Tamni delovi su šume i šumarci i okolina toga ima. A u Vojvodini su šume samo na Fruškoj Gori i duž Dunava, Tise, Begeja i Tamiša, sve ostalo se beli.

Ovo opominje. Posledice nedostatka šuma su kompleksne i mogu da budu nepovoljne za buduće naraštaje. Za sada ih ne osećamo i nismo ih svesni, ali će ih naša deca osećati do problema egzistencijalnog opstanka na ovim prostorima.

„Ne lomite mi bagrenje“ jer snegovi, herbicidi, pesticidi, veštačka đubriva i „vetrovi će nas oduvati“ ili zatrpati, svejedno je. Kada nema šuma, nema ptica i divljih životinja. Vetrovi drugačije duvaju,temperatura i vlažnost vazduha i zemljišta su drugačiji ..Ptice se gnezde ili nalaze hranu i zaštitu na drveću. Ako nema ptica, na njivama i pašnjacima se povećava broj insekata, glodara i drugih štetočina.

  2013 11 24 08 23 52 502

Da bi zaštitili poljoprivredne kulture poljoprivredni proizvođači koriste hemijska zaštitna sredstva. Tako uništavaju štetočine ali i druge vrste koje to nisu. U zemljište, vodotokove i atmosferu ulaze supstance koje su štetne za ljude i životinje. Nekim vrstama se tako prekida lanac ishrane.

Šume i šumski pojasevi su vetrobrani. Ne tako davno skoro da je svaka njiva imala po neko drvo za hlad i zavetrinu. Naši dedovi su održavali rastinje pored puteva, nisu ga palili, sekli, zaoravali. Ono je sprečavalo stvaranje snežnih nanosa i putevi su im bili prohodni.

Šume stvaraju odgovarajuću mikroklimu a šumski pojasevi stvaraju i održavaju mikroklimu koja pogoduje usevima na njivama.

Šume su pluća zemlje, stvaraju kiseonik. Na zemlji je sve više potrošača a sve manje proizvođača kiseonika. Govorimo o održivom razvoju a uništavamo šume, to ne ide jedno sa drugim.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Komentari

 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 3 dana ranije

Foto...