pdf

ruskipovrataknalunu

Do početka Hladnog rata, SSSR je bio prvi u praktično svim kategorijama lunarnog istraživanja. U periodu 1958-76 SSSR je preduzeo 60 robotizovanih lunarnih misija. Oko 30 je imalo probleme sa trajektorijama, oko 10 se pokvarilo na ili u nlizini Meseca ... Ipak, 20 je postiglo potpuni ili delimični uspeh. Rusi se ponovo pripremaju za put na Mesec.

Rusija, koja je prva pokrenula a kasnije, zbog gubitka trke za osvajanje svemira[1] i raspada SSSR-a, prva napustila robotizovano istraživanje Meseca, već više od decenije se priprema za svoju prvu lunarnu misiju u poslednjih 34 godine[2].

Ovaj ambiciozni projekat, nazvan Луна-Глоб, poveren je proverenim svemirskim vukovima iz kompanije НПО им. Лавочкина. Prema prvobitnom planu iz 1997. godine, u orbitu oko Meseca trebalo je da stigne lunarni orbiter, koji bi nakon kratkih priprema trebalo da na različite lokacije na lunarnoj površini lansira 13 sondi. Među njima su trebala da budu i dva penetratora, koja bi bila ispaljena na mesta sletanja „Apolla 11“ i „Apolla 12“, i čiji bi se podaci uporedili sa onima koja su napravili američki instrumenti pre 40 godina.

Ruski orbiter je trebalo da dodatno ispali i „pljusak“ od 10 penetratora velike brzine, koji bi stvorili seizmički talas uz čiju pomoć bi se možda utvrdila istorija nastanka Meseca.

  Preuzmite ceo tekst u PDF verziji
(20 strana, 956 KB)
download

pdf

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...