Astronautika: istorija

Ponekad stvari ne idu onako kako smo zamislili. Događa se to u svim sferama ljudskih djelatnosti. Negdje češće negdje rijeđe ali događa se.

apollo13 logo misije

Apollo 13 nije uspio spustiti ljude na Mjesec, ali, uspio ih je vratiti kući. Uspjeh u neuspjehu. Jedanaestog aprila u 21:13 (UT+2) 1970. ka Mjesecu su poletjeli J. Lovell, J. Swigert i F. Haise. Zbog događanja u ranim jutarnjim satima 14. aprila, „Hjuston, ovdje imamo problem“, nisu uspjeli sletjeti na Mjesec iako su preletjeli na samo 254 km od njegove površine. U filmskoj utrci s vremenom i opremom poradi spašavanja života trojice astronauta nakon neizvjesnosti koja je trajala gotovo šest dana (5d 22h 54m 41s) sletjeli su u područje južnog Pacifika 17. aprila (18:07 UT+2) 1970. 

Nitko tada ni od stručne ni od laičke publike na planeti nije mogao zamisliti kako će čovjek 2020. i dalje biti na Zemlji. Kako neće biti ljudi na Mjesecu, na Marsu, kako ćemo se pomalo bezidejno vrtjeti oko Zemlje u preskupoj orbitalnoj postaji. Ovih se dana valja podsjetiti kako se tada cijelo čovječanstvo ujedinilo u nadi da će astronauti prebroditi prepreke i vratiti se živi na Zemlju. Ukoliko niste pogledali film Apollo 13, pravo je vrijeme da to sada učinite.

lovell haise trening hawai 1970


Komentari

 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 4 sati ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  1 dan ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 2 dana ranije

Foto...