Astronautika: istorija

Ponekad stvari ne idu onako kako smo zamislili. Događa se to u svim sferama ljudskih djelatnosti. Negdje češće negdje rijeđe ali događa se.

apollo13 logo misije

Apollo 13 nije uspio spustiti ljude na Mjesec, ali, uspio ih je vratiti kući. Uspjeh u neuspjehu. Jedanaestog aprila u 21:13 (UT+2) 1970. ka Mjesecu su poletjeli J. Lovell, J. Swigert i F. Haise. Zbog događanja u ranim jutarnjim satima 14. aprila, „Hjuston, ovdje imamo problem“, nisu uspjeli sletjeti na Mjesec iako su preletjeli na samo 254 km od njegove površine. U filmskoj utrci s vremenom i opremom poradi spašavanja života trojice astronauta nakon neizvjesnosti koja je trajala gotovo šest dana (5d 22h 54m 41s) sletjeli su u područje južnog Pacifika 17. aprila (18:07 UT+2) 1970. 

Nitko tada ni od stručne ni od laičke publike na planeti nije mogao zamisliti kako će čovjek 2020. i dalje biti na Zemlji. Kako neće biti ljudi na Mjesecu, na Marsu, kako ćemo se pomalo bezidejno vrtjeti oko Zemlje u preskupoj orbitalnoj postaji. Ovih se dana valja podsjetiti kako se tada cijelo čovječanstvo ujedinilo u nadi da će astronauti prebroditi prepreke i vratiti se živi na Zemlju. Ukoliko niste pogledali film Apollo 13, pravo je vrijeme da to sada učinite.

lovell haise trening hawai 1970


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 15 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...