Astronautika: istorija



Govor J.F. Kenedija na Rice univerzitetu u Teksasu septembra 1962. godine

"Vilijam Bredford je govorio 1630. god. o osnivanju Kolonije u Plimutskom zalivu i rekao da su sva velika i časna dela praćena velikim poteškoćama, gde se i jedna i druga moraju preduzeti i prevazići zavidnom hrabrošću.

Ukoliko nas je ova kratka istorija našeg napretka naučila nečemu, onda je to činjenica da je čovek, u svojoj potrazi za znanjem i napretkom, uporan i da se ne može odvratiti. Istraživanje svemira će nastaviti da traje, bilo da mu se mi priključimo ili ne.

Mi nameravamo da budemo deo nje – mi nameravamo da budemo predvodnici. Danas su oči sveta uprte u svemir, u Mesec i udaljene planete.

Naše vođstvo u nauci i industriji, naše nade za mir i bezbednost, naše obaveze prema samima sebi i drugima, nam svi nalažu da učinimo ovaj napor, da razrešimo ove misterije, da ih razrešimo za dobrobit svih ljudi.

Za sada u dalekom svemiru ne postoje sukobi, predrasude i konflikti među narodima. Rizici koje svemir nosi su svima nama jednako opasni. Njegovo osvajanje zaslužuje najbolje što čovečanstvo može da ponudi.

Naš izbor je da odemo na Mesec. Naš izbor je da odemo na Mesec u ovoj deceniji i uradimo i druge stvari, ne zato što su one lake, već zato što su teške, zato što će taj cilj poslužiti da se sakupe i izmere najviši dometi naših moći i veština, zato što je taj izazov ujedno izazov koji smo mi spremni da prihvatimo, koji nismo spremni da odlažemo i koji nameravamo da savladamo."

 

"Oči uprte u svemir, Mesec i udaljene planete.." - Ana Penjivrag (15 meseci) pokazuje u pravcu Meseca, jul 2009.

 

Preveo: Dejan Kalejski

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...