Danas, 21. juna rano ujutro, u 07:45 po našem vremenu i službeno je započelo kalendarsko ljeto! Dan je danas najduži, a noć najkraća.

Ljeto počinje u trenutku kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dostigne sjevernu obratnicu. To je najviša točka iznad horizonta do koje Sunce dolazi, više od toga Sunce se ne može "popeti" na nebu. Trenutak kada Sunce dostigne tu točku zove se ljetni solsticij (lat. sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetnja dugodnevnica. U tom istom trenutku za stanovnike južne Zemljine polutke počinje zima.
Sunce se sada prividno nalazi u zviježđu Bika, a zracima svjetla treba punih 8m27s da stignu do Zemlje.

Iz udžbenika znamo kako se, suprotno "logičkom razmišljanju", Zemlja ljeti nalazi najdalje od Sunca. Iako je to činjenica (Zemlja će najdalje biti od Sunca 04. jula) ljeto je ipak najtoplije godišnje doba i to stoga što Sunčeve zrake pod povoljnijim kutem padaju na površinu te je zagrijavanje veće nego zimi kada je Zemlja najbliže Suncu. Kažemo da će Zemlja 04. jula biti u afelu, a zimi, kada je najbliže bude u perihelu. Ove je godine to bilo 04. januara.

Ljeto će trajati sve do 23. septembra u 23:18 po našem vremenu, kada nastupa jesen.

Za vrijeme ljeta te dijela proljeća i jeseni na snazi je i tkz. ukazno vrijeme kada je našem lokalnom vremenu "dodan" jedan sat više nego što bi računali ravnajući se po Sunčevom vremenu. (Letnje vreme)

Dugo trajanje dana, opojni mirisi prirode, nabujali svijet mnoštva biljaka i životinja te primamljivi miris mora čine da se cijeli ekosustav uključujući i čovjeka ljeti intenzivira. Tijekom ljetnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju ili radu, na sebi imamo sve manje odjeće i izloženi smo znatno većim količinama ne baš prijateljskim zračenjima. Stoga uživajte u ljetu svih ovih mjeseci i ne zaboravite na zaštitna sredstva koja čuvaju Vaše zdravlje.

Još

momenat_leta_sm

Ove, 2009, godine leto nam stiže 21.06 u 07:59. (po našem, CET, vremenu). Leto će trajati 93,66 dana i završiće se 22.09. kada počinje jesen.
leto0

Letu se najviše raduju đaci jer sa njim počinje veliki raspust. Raduju se i zaposleni jer je leto sezona godišnjih odmora. Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika toplota smeta.

Kretanje!

O kretanju Sunca, kada počinju godišnja doba...

 


Komentari

 • Liv said More
  ... 23 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...