U noći sa subote na nedjelju opraštamo se od ljeta

odlazak ljeta 2018

U noći sa subote na nedjelju, preciznije nedjelju 23. septembra u 03:54 rano ujutro po našem vremenu, završava astronomsko ljeto i počinje jesen. Ljeto je sa nama bilo od 21. juna, a u jeseni ćemo uživati sve do kasno navečer 21. decembra kada počinje zima. 

Prvi dan jeseni nazivamo i jesenski ekvinocij ili jesenja ravnodnevnica. Razdoblje dnevnog svjetla i noćne tmine traje podjednako. Sunce će u Puli prvog dana jeseni izaći u 06:53 a zaći će u 19:01. Skoro pun Mjesec (97%) izlazi u 18:39. Predstoji promjena meteo situacije u našim krajevima, sve zajedno vodi ka mirnom prelasku iz ljeta u jesen. 

Na dan početka ovogodišnje jeseni  daleke 1875. po prvi puta uhićen je veliki kauboj Billy the Kid i smješten u zatvor iz kojeg je ubrzo pobjegao. Manje je poznato pravo ime ovog legendarnog kauboja - William Henry McCarty. 

Široj je javnosti otrpilike isto toliko poznato i otkriće osmog planeta - Neptuna (Johann Gottfried Galle i Heinrich Louis d’Arrest, po matematičkom proračunu Urbain-Jean-Joseph Le Verrier) sa Berlinske zvjezdarnice 23. septembra 1846. 

U našim je krajevima na ovogodišnji dan početka jeseni a prije svega dvadeset godina (1998.) u mirovinu poslata zadnja operativna parna lokomotiva.. 

Ukoliko još niste stigli okusiti plažu, more i sunce nakon kraćeg hladnijeg razdoblja slijedi vrijeme za vas, ne čekajte drugo ljeto. 

jesen krtmr


Jesen 2018


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 14 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 3 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...