Uz malo znanja i pažnje izbjegnite posljedice

  SWE 04082018 b
  SWE 04082018 who
  SWE od04do09 kolovoz2018

U sred smo ovogodišnje ljetne sezone i prvog vikenda avgustu. Vrućine i sva sila zračenja porijeklom iz dalekog svemira nemilice i svakodnevno nas pogađaju. Djelić tih zračenja nam je životno potreban (za proizvodnju vitamina „D“, primjerice) no veći dio zračenja elektromagnetskog spektra što dolazi do naših tijela nije nam neophodan, štoviše može (i hoće) nam i naštetiti. Stoga bez da u vrijeme kad se traži hladni napitak, kriška lubenice i blizina mora na stručnoj razini lamentiramo o svemirskom vremenu ipak nije za zlo da se bar na nivou naslova novinskog članka informiramo o onome što nas očekuje napolju. 

Najviše nas zanima svemirsko vrijeme, UVA i UVB zračenje koje potječe sa Sunca. Dovoljno je i da se vozimo na skuteru ili pak pješačimo u kratkim hlačama i majci kratkih rukava a da se već kroz svega desetak minuta izložimo zdravstvenom riziku. Stoga, ne budimo lijeni, ukucajmo u tražilice termin „space weather real time europe“ (ili nešto slično) i informirajmo se o aktualnom svemirskom vremenu na našim prostorima. 

Veći dio dana UV indeks markiran je na vrijednost 8 ili 9 a ponegdje i više od toga. Pri UV indeksu 8 prosječna koža zadobiti će crvenilo već nakon samo 13 minuta izlaganja Suncu. Nakon 21 minute izlaganja bez zaštite nastupaju opekline! Ovisno o tipu kože ta vremena mogu biti i znatno kraća i ponešto duža. Loša je vijest kako se krajnje posljedice neće odmah vidjeti , crvenilo i opekotine će na prvi pogled nestati kroz koji dan ali posljedice nas čekaju u budućnosti. Stoga ako već moramo ili želimo biti na Suncu činimo to s oprezom i pažnjom prema sebi i drugima. Koristimo zaštitna ulja, kreme, mlijeka ili kako se već nazivaju preparati za zaštitu kože od UVA i UVB zračenja.

Važno je istaknuti kako nas takvi proizvodi ne čine potpuno otpornima na zračenja već samo produžavaju vrijeme koje možemo provesti izloženi svemirskom vremenu. Vrućine, sparine i ostale ljetne „radosti“ naša tijela izvrgavaju velikom naporu, imajte to u vidu ako niste u najboljoj kondiciji (pa i onda). 

Donosimo prognozu svemirskog vremena na Europskom kontinentu za danas i narednih nekoliko dana. Pokušamo li učiniti nemuštu usporedbu sa zimom, zapitajmo se bismo li zimi na -20°C satima bosi i goli mirno ležali ili stajali u snijegu i na vjetru? Eh da, nemojte da nas zavara misao kako smo sigurni na plaži dok se iznad nalaze oblaci. Oni nisu smetnja prolasku pogubnog dijela EMS-a (kratica za elektromagnetski spektar). 


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 14 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 3 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...