Ic443-450
21x20min. -20
Takahashi + CCD Qhy 9
Hafilter 10nm.

Ovo je još jedna maestralna fotografija Ljubinka Jovanovića. Pogledajte na uvećanom snimku ovu nežnu strukturu desno. Kao da gledate veo satkan od paučine. Sjajna zvezda uz desnu rub je Eta Geminorum, jedna od glavnih zvezda sazvežđa Gemini (Blizanci). Njeno ime je Propus, a zovu je i Tejat Prior. To je ustvari trostruki zvezdani sisem. Pošto leži vrlo blizu ekliptike dešava se da je okultira Mesec, a ponekad, vrlo retko i neka planeta. Od nas je udaljena oko 350 svetlosnih godina.

Takođe od Ljubinka Jovanovića:
Levo dole je zvezda Mi Geminorum daleko oko 230 svetlosnih godina od nas i njeno ime je Tejat Posterior. Ona je nepravilna promenljiva.

A pučina između dve pomenute zvezde je IC 443, ostatak supernove, poznata pod imenom maglina Meduza (Jellyfish Nebula), a i kao Sharpless 248. (Stewart Sharpless, američki astronom, 1953. i 1959.  je objavio svoj katalog H II regiona u dve edicije sa ukupno 312 maglina. Područja H II su veliki obalci jonizovanog gasa male gustine u kojima se upravo rađaju zvezde). Meduza se nalazi u sazvažđu Gemini. Od nas je udaljena oko 5 000 svetlosnih godina.

Nije precizno utvrđena starost ovog gigantskog oblaka i supernova koja ga je izbacila u međuzvezdani prostor je bljesnula u vrlo širokom vremenskom rasponu od pre 3000 do čak 30 000 godina. Ono što je nakon esplozije ostalo je verovatno neutronska zvezda.

Gemini-510

Položaj IC 443 u sazvežđu Gemini


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije