MrđaDušan Mrđa: Aurora

Desetog ovog meseca, nas nekoliko (Goran Đokić, Igor Savić, Dušan Mrđa – svi sa NS PMF – Jaroslav Grnja i ja) na povratku iz Beograda gde smo bili na izuzetnom sastanku – predavanju, skrenuli smo s autoputa da slikamo auroru. Taj sastanak koji sam pomenuo zaslužuje ne samo poseban članak, već verovatno i posebno mesto u istoriji razvoja astronomije u ovom regionu te ćemo o njemu nešto kasnije.

Dakle, bilo je već blizu 22 sata dok smo jurili ka Novom Sadu, kada je Jaroslav objavio da se na FB i raznim forumima pojavljuju vesti, a zatim i fotografije aurora i to sa naših geografskih širina. I u jednom momentu Goran, koji je vozio auto, skrene auto na lokalni put, podalje od rasvete. Bilo je to naspram Krčedina, desno od Beška a ispred Inđije, da budem precizan. Nebo je bilo vedro, gore zvezde, dole svetla Krčedina, ali u daljini. 

Aurora se nije videla golim okom, ali ako je duže izložite čipu onda ona ostavlja trag. Evo Dušanove fotografije. Naravno, na mreži se vide mnogo upečatljivije slike aurore, ali ova ima poseban značaj, jer slikana je telefonom! I to ne Applovim, već Samsungovim! Svaka čast!

AuroraDM2

Stavite kursor na fotografiju da vidite koji se objeti tu nalaze


Još od Mrđe
 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 3 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 4 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 6 dana ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 6 dana ranije