Merkur-iznad-Novog-Sada
Prvog marta ove godine smo iskoristili večernje časove da registrujemo redak i lep dogadjaj dobre vidljivosti planete Merkur. Dok su Uroš i Rade sa bedema u blizini Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi teleskopom posmatrali ovu planetu, ali i Veneru i Jupiter zajedno sa mnogobrojnim posetiocima, Ratko i ja smo se "smestili" kod sata na Tvrđavi i pokušali da uhvatimo Merkur pomoću običnog
Sat
Sat na Tvrđavi
Canon-ovog fotoaparata nad panoramom Novog Sada. Merkur smo prvi put vizuelno uočili u 17:58h, a zatim sa stativa u narednih 45 minuta načinili nekoliko snimaka, eksperimentišuci sa dužinom ekspozicije. Jedna od fotografija je prikazana ovde. Imali smo sreću da nam oblaci nisu pravili smetnje.

 

Dušan Mrđa
Author: Dušan Mrđa
Dr Dušan Mrđa, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Istaknuti naučnik srednje generacije. Objavio velik broj radova u prestižnim stranim stručnim i naučnim časopisima.

Komentari  
olga.sabados
0 #2 olga.sabados 05-03-2012 18:27
trenutno sad na nebu mozemo da vidimo veneru jupiter mars i mesec i najlepse sazvezdje orion u kom se nalazi i maglina
mmcc
0 #1 mmcc 04-03-2012 08:15
Dobar napor produkovao dobru fotografiju "pomoću običnog
Canon-ovog fotoaparata". D.Mrđa "sumnjam" da ste imali dobru samo ovu fotografiju. Trebalo je, čini mi se, i ostale pokazati.
Dodaj komentar