Dumbbell

Dumbbell je prva planetarna maglina koju je čovek spazio. Otkrio ju je Mesije 1764. godine, a Džon Heršel joj je nešto kasnije nadenuo ime: Dumbbell. Poznata je i pod oznakom M 27 u Mesijovom katalogu i NGC 6853, u Novom generalnom katalogu.

Karta

Kako da nađete M 27? Pa, krenite od Vege, najsjajnije zvezde u Liri (koju ipak nije teško neći, pa da ne objašnavamo). Krenite dalje preko Albirea - spada u najepše dvostruke zevezde dostupne i malim teleskopima - a koja je inače glava Labuda, pa produžite... uostalom, pogledajte gornju kartu.

Nalazi se u sazvežđu Vulpecula (Lisica), a od nas je udaljena oko 1360 svetlosnih godina. Mi je danas vidimo onako kako je ona izgledala u vreme kada su Arapi osvajali severnu Afriku, Sloveni nadirali na Balkan, a Evropa tonula u srednji vek.

Ali zapravo ovo sam hteo da vam pokažem:

M27 S21 1220s 03.08.2022 1

Fotografija u drugim veličinama

DMTo je posebna fotografija, verovatno jedinstvena u svetu. Snimio ju je prof. dr DUŠAN MRĐA, u društvu ljubitelja astronomije poznat kao stručnjak za astronomske instrumente i zamršene astrofizičke teorije, koji u zadnje vreme pokazuje interesovanje i za astronomsku fotografiju. I, kako se čini, ta pasija ga neće napustiti, naprotiv.

Ali zašto je ova fotografija jedinstvena? Pa zato što je napravljena telefonom!


Evo šta kaže Dušan:

- Fotografija M27 dobijena pomoću mobilnog telefona Samsung S21+, montiranog na ručno izrađen držač sa ugrađenim okularom žižne daljine 15 mm, montiranim na fokuser teleskopa.

- Teleskop je Njutnovog tipa, 150/750 mm na EQ3 montaži sa rektascenzionim motorom, bez autogajdinga.

- Ukupna ekspozicija 1220 s ( 61 x 20s, ISO 1600 u pro režimu rada kamere telefona).

- Fotografija načinjena tokom noći 03.08.2022. iz M. Molastice.

- Obrada: Deep Sky Stacker i GIMP softver.

Kao što vidite fotografija je više nego odlična! 

 Korišćena OPREMA

DM1 DM2
teleskop

 

Još od Mrđe

Mesec telefonom - Dušan Mrđa

Fotografija telefonom

Sunce, protuberance - Foto Mrđa

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - iz Novog Sada

Tranzit kroz Coronado, iz ruke

Merkur nad Novim Sadom

 


Komentari  
marino1
+1 #1 marino1 04-08-2022 00:23
nenene..
OVO nije dobro, nije predobro, nije fantasticno, nije za pohvalu
ovo je jednostavno SF...
hvala na fotki dusane! nevjerojatan je napredak telefona (tehnike) zadnjih 15tak godina...tamo oko 2005. i ja sam bio jedan od onih koji su bili stajalista, ako hoces pricati kupi telefon, ako hoces fotkati kupi fotoaparat...mo bitel je najsavrseniji i najjeftiniji ultratehnoloski proizvod danasnjice
ODLICNA fotka, odlican i poticaj da i drugi citatelji pokusaju slicno, za one koji su rodjeni poslje fejsbuka; ovakve fotografije je prije vaseg rodjenja bilo moguce napraviti samo sa ogromnim zemaljskim ili svemirskim teleskopima
HINT; skinite negdje na netu knjigu Mount Palomar, Butorac...pa vidite karakteristike fotografija i sto se sve moralo napraviti da bi se dobila mrlja
Dodaj komentar