Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' u trebinjskom naselju Police dobila je na poklon amaterski teleskop kojeg je lokalno Društvo prijatelja Rusije dodjelilo 25. januara 2016. godine.

1b

Tom prilikom direktor škole Mišo Pešić je istaknuo: ’’Teleskop će kao praktično nastavno sredstvo pomoći u obrazovanju i popularizaciji astronomije, najstarije a danas u razvijenim državama svijeta, tehnološki veoma napredne nauke. Nadam se da će pogled kroz ovaj teleskop na planete i daleka zvjezdana jata, kod naših učenika upaliti iskru znatiželje za astronomiju i nauku uopšte.’’

Prvo astronomsko posmatranje u trebinjskim školama, čiji je organizator bilo Trebinjsko astronomsko udruženje, održano je u oktobru 2009. godine upravo za učenike ove Osnovne škole. Tokom proteklih sedam godina takvih posmatranja sa stadiona škole ''Vuk Karadžić'' bilo je deset, prilikom kojih su nekolike generacije učenika imale priliku teleskopima pogledati nebeska tijela. Ovim poklonom trebinjska Osnovna škola ’’Vuk Karadžić’’ je jedina u Republici Srpskoj koja ima dobar amaterski teleskop.


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici su zaključili (tako piše u... 3 sati ranije
 • Baki said More
  NGC 612 je sočivo galaksija u... 3 sati ranije
 • marino1 said More
  Hvala ti Jozefe na ovoj vrijednoj... 10 sati ranije
 • Željko Kovačević said More
  Pozadinsko zračenje ostavlja svoj... 10 sati ranije
 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije

Foto...