Etiopija je objavila planove da sagradi kosmodrom i bez pomoći sa strane lansira prvi nacionalni satelit do 2025.

Dish

Ovo je izjavio predsednik Društva kosmičkih istraživanja Etiopije Tulu Beša. Po njegovim rečima, ova zemlja na rogu Afrike takodje analizira planove da se pridruži članicama program Medjunarodne kosmičke stanice.    

“Naša država godišnje troši oko 100 miliona dolara na kupovinu informacija od država koje imaju kosmičke potencijale” – rekao je gospodin Beša. “Etiopija smatra da će podatke koje će prikupiti sa svog satelita, pored naučnika, koristiti i studenti lokalnih univerziteta, kao i istraživači drugih afričkih država – Kenije, Ugande, Tanzanije i Burundi”.

Kosmička istraživanja su sve popularnija u Africi. Svoje nacionalne kosmičke agencije imaju Alžir, Nigerija, Egipat i Južnoafrička Republika  

Pored toga, Afrički savez je najavio planove formiranja Afričke kontinentalne kosmičke agencije.

Za sada, afričke države koriste usluge, kako u izradi satelita, tako i lansiranja, zemalja tzv. “kosmičkog kluba” – pre svih Kine i Rusije, dok je evropski konzorcijum Arianespace takodje vrlo prisutan.

U poslednje vreme, privatna američka kompanija SpaceX se takodje probija na afričko kosmičko tržište lansiranja.      

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži