Švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) objavila je planove po kojima bi komercijalno u svemir lansirala letjelice mase do 250 kg po cijeni od desetak milijuna eura! Prva opitna lansiranja započela bi 2017. godine. Slogan tvrtke koju vodi astronaut Claude Nicollier je približiti i omogućiti svemir svim zainteresiranima uz relativno skromna financijska sredstva.

swiss apace systems

Odakle sad „odjednom“ Švicarskoj raketodrom za tako nešto?! Ključ ideje krije se u korištenju zemaljskih i atmosferskih kapaciteta i tehničkih riješenja koja u znatnoj mjeri zapravo već postoje. U suradnji s Europskom svemirskom agencijom, tvrtkom Dassault Aviation i Von Karman Institute, S3 planira koristiti još neizgrađenu pistu na aerodromu Payerne na sjeveru Zemlje. Veliki avion tipa Airbus A300 (koji se danas koristi za Zerro-G letove) polijetao bi s nje a na sebi bi nosio podorbitalnu svemirsku letjelicu. Na visini od 10.000 m podorbitalna letjelica bi se odvojila i nastavila let do visine od 80.000 m. Tada bi se iz njenog kargo prostora odvojila raketa koja bi u nisku Zemljinu orbitu odnjela satelit/e. A300 bi se nakon odvajanja podorbitalne letjelice normalno vraćao na matični aerodrom a podorbitalna svemirska letjelica napravila bi veliki krug te prizemljila na polazni aerodrom poput jedrilice. Na taj se način osigurava višestruko korištenje lansirne kompozicije a sve zajedno rezultira znatno manjim troškovima lansiranja nego što je to slučaj prilikom uporabe klasičnih raketa nosača.

Nekoliko je zemalja (Malezija, Maroko..) već iskazalo veliki interes za partnerstvo u projektu vrijednom oko 250 milijuna EUR. Tehnički i financijski momenti ovog projekta čvrsto stoje na realnim osnovama a uz poslovičnu Švicarsku pouzdanost kroz nekoliko godina možemo očekivati prve opitne a potom i komercijalne letove s (budućeg) nama najbližeg raketodroma u – Švicarskoj.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...