Zakon o budžetu 2013. koji je poptisao predsednik Rusije Vladimir Putin predvidja rekordne investicije za nacionalni kosmički program. Budžet Federalnog kosmičkog programa (FKP) za sledeću godinu iznosi 128,3 mlrd rubalja, što je za 23% više u odnosu na 2012.

roskosmosProgram obuhvata lansiranje deset satelita: “Ekspres-AM4R”, “Luč-5B”, “Akrtika”, dva aparata “Meteor-M”, “Elektro-L”, “Resurs-P”, dva aparata “Obzor” i “Lomonosov”.  Tokom 2013. u okviru programa MKS biće lansirana četiri transportna broda “Sajuz TMA-M”, pet teretnih brodova “Progres-M” i naučni modul MLM “Nauka”.

Pored toga, “Roskosmosu” je ipak uspelo da poveća budžet navigacionog programa GLONASS, uprkos preporuke Vlade da nivo finansiranja bude zamrznut na iznos iz 2011. (19,3 mlrd rubalja). Tako će sledeće godine za GLONASS biti izdvojeno 20.6mlrd rubalja, dok se 2015. očekuje porast do 23,7 mlrd rubalja, što je medjutim gotovo dvostruko manje od zahteva “Roskosmosa”.    

Lavovski deo budžeta za narednu godinu izdvojen je za program “Razvoj ruskih kosmodroma” (19,9 mlrd rubalja), odnosno posebno za nastavak radova na gradnji infrastrukture kosmodroma Vastočnij u Amurskoj oblasti (13 mlrd rubalja). Pored nastavka zemljišnih radova vezanih za jednu lansirnu rampu i montažni hangar, planirana je gradnja puteva, stambenih zgrada, distributivne električne mreže i aerodrome. “Roskosmos” očekuje 2014. za kosmodrom Vastočnij 25,6 mlrd rubalja, a 2015. 31,3 mlrd rubalja.

Ukupan budžet svih civilnih i vojnih kosmičkih programa Rusija u 2013. inače iznosi 169,8 mrld rubalja (odn. 5,5 mlrd dolara), dok se 2015. planira budžet od gotovo 200 mlrd rubalja.     

 

Usvojen budžet ESA-e i smernice budućeg razvoja

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 5 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...