ruski_lanseri

Ruski premijer Dmitry Medvedev na sjednici vlade održanoj u ponedjeljak rekao je; “Dosta! Pogreške koje dovode do neuspješnih lansiranja, gubitka novca i ugleda Ruskog svemirskog programa više se neće tolerirati! Ne znam što je dovelo do najnovijeg neuspješnog lansiranja i gubitka dvaju skupih satelita a nije me ni briga. Sljedeći tjedan javno ću objaviti imena odgovornih osoba (osobe) koje su krive za ovo i poduzeti sankcije. Ovakve se stvari u Rusiji više neće događati!”

Prilikom svog govora Medvedev je bio vidno ljutit a iz njegovih riječi jasno je kako on sam, a ni vlada, više nisu spremni tolerirati (sitne) pogreške koje već skoro po običaju dovode do gubitka korisnog tereta u Ruskoj astronautici. Svima je jasno kako su svemirske tehnologije riskantna tehnička misija, no kada broj neuspjeha zađe u “crveno” tada definitivno nešto treba promijeniti.

Hoće li uvođenje željezne discipline promijeniti stvari nabolje ostaje da se vidi. U međuvremenu stopirana su sva planirana lansiranja rakete Proton-M. Iz Roscosmosa nema reakcija na izjavu premijera Medvedeva a ni na ranije pisanje dnevnika Kommersant o pogrešci na senzoru ventila goriva koje je dovelo do gubitka više od pola milijarde USD vrijednih telekomunikacijskih satelita za Ruskog i Indonezijskog operatera.

 

Prema pisanju Ruskog dnevnika “Kommersant”, čini se kako je krivac za gubitak dvaju satelita prilikom prošlotjednog lansiranja Ruskog Express MD2 i Indonezijskog Telkom-3 telekomunikacijskog satelita neispravan ventil na rezervoaru raketnog goriva.
Zakazala tehnika, ljudski faktor ili možda prijevara osiguravatelja?

Kriza Ruskog svemirskog programa


 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 5 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 6 dana ranije

Foto...