Katastrofalnu seriju ruske kosmonautike u ovoj godini završava još jedno, peto po redu neuspešno lansiranje. U završnoj fazi lansiranja rakete-nosača "Sajuz-2.1b" koje je obavljeno 23. decembra 2011. u 16.08h (moskovsko vreme) sa kosmodroma Pleseck, tokom 421-ve sekunde leta opet je prema preliminarnim informacijama došlo do otkaza na motoru trećeg stepena. Pored ove verzije, govori se i o mogućnosti da nije došlo do odbacivanja zaštitnog konusa glave rakete, što je dovelo do stopiranja daljih operacija.

pleseck-11 Koristan teret, ruski vojni telekomunikacioni satelit "Meridijan" je skupa sa potisnim blokom "Fregata" i trećim stepenom rakete-nosača pao na Zemlju na jugu Novosibirske oblasti. Ima oštećenja na krovovima seoskih kuća, dok su razbacani delovi rakete nadjeni i na ulicama. 
Prema preliminarnim izveštajima, nema žrtava.

Novi direktor "Roskosmosa" Vladimir Popovkin, koji je imenovan na ovu dužnost u maju 2011. se ponovo našao u vrlo neprijatnoj situaciju. On kaže da je ovaj neuspeh "potvrdjuje činjenicu da se ova industrijska grana nalazi u krizi i da je njena najbolnija tačka proizvodnja raketnih motora".
Popovkin je takođe izjavio da "Roskosmos" planira smenu rukovodioca firmi uključenih u proces proizvodnje i testiranja raketnih motora. Planira se da stari rukovodioci budu zamenjeni novim mlađim kadrovima. Popovkin ne isključuje mogućnost da i on lično, u zavisnosti od zaključaka komisije koja će istražiti neuspeh lansiranja satelita "Meridijan" budu pozvan na odgovornost.     

Zbog novog neuspeha, sasvim je izvesno da će lansiranje šest američkih telekomunikacionih satelita "Globalstar-2" planirano sa Bajkonura 28. decembra pomoću rakete istog tipa biti odloženo. 
Međutim, ovaj neuspeh neće otkazati sledeće lansiranje sa Bajkonura koje je planirano 26. decembra. Naime, kao nosač holandskog telekomunikacionog satelita SES-4 koristiće se raketa "Proton" koja je već postavljena na lansirnu rampu.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži