kliknite na slike
jaxa1_t
Kontrolni centar Tskuba prije potresa
jaxa2_t
Posljedice potresa u svemirskom kontrolnom centru Tskuba
jaxa3_t
Posljedice potresa u svemirskom kontrolnom centru Tskuba
jaxa4_t
Lansirni centar Tanegashima bez vidljivih oštećenja

Razorni potres koji je jučer pogodio Japan uzrokovao je oštećenja na zgradama i opremu svemirskog kontrolnog centra u Tskuba. Privremena kontrola Japanskih svemirskih misija preseljena je u NASA. Sam kontrolni centar nalazi se tridesetak kilometara sjeveroistočno od Tokya i nije pogiđen tsunamijem no prema nepotvrđenim izvještajima čini se da je došlo i do urušavanja dijela krova zgrade. Osoblje JAXAine kontrole leta uspjelo je prije evakuacije njihove segmente na ISSu (modul Kibo i letjelica HTV)staviti u „stand by“ stanje. Njihovu telemetriju sada je preuzela NASA a cijelu situaciju u pričuvi prate i iz svemirskog centra pokraj Moskve.

Pogoni Mitsubishi Heavy Industries za izradu raketa H-2A i H-2B lociran u Nagoya, jugoistočno od Tokya i 150 km od teško stradalog Sendaia značajno je oštećen. Lansirna baza Tanegashima 1000km jugozapadno od Tokya prema prvim izvješćima nije pretrpjela zamjetna oštećenja iako se potres itekako osjetio na području baze.

Prema zasad potvrđenim informacijama planirani redosljed Japanskih svemirskih aktivnosti zasigurno će biti usporen u narednim tjednima i mjesecima.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...