o_iss
Olimpijski plamen uskoro i u svemiru (kliknite na sliku)

Ruska svemirska agencija Roscosmos razmišlja o mogućnosti realizacije ideje da se olimpijska baklja predstojećih Olimpijskih igara 2012. ili vjerojatnije 2014. na svom putu do odredišta odnese i u svemir. Tradicija olimpijske baklje koja obilazi čitav svijet sada je upotpunjena mogućnošću da se ista na svom putu odnese i u svemir. Ukoliko se pronađe adekvatan način „skladištenja olimpijskog plamena“ Vitaly Davydov kaže kako je Roscosmos spreman prihvatiti ovakvu avanturu. Naravno nema govora da bi otvoreni plamen mogao biti postavljen u svemirske brodove tipa Progres ili Sojuz, isto kao što se otvoreni plamen nikada ne koristi na ISSu obzirom bi takva situacija bila veoma „zapaljiva“ i nadasve opasna po ljude i tehniku.

o_logo
Jednog dana dio olimpijskih igara možda će se odvijati i u svemiru

Iznađe li se način da olimpijska baklja ipak pošalje u svemir i vrati natrag na Zemlju biti će to zaista demonstracija tehnike i tehnologije u službi povezivanja ljudi diljem svijeta. Najvjerojatniji scenario takvog događanja bio bi lansiranje baklje svemirskim brodom Sojuz i njezino vraćanje za desetak dana natrag na Zemlju odakle bi ona krenula dalje po planiranoj Zemaljskoj ruti. Uspiju li se zainteresirane strane dogovoriti oko detalja i iznaći tehničke parametre biti će to prvi puta u povijesti da je olimpijska baklja nakratko napustila našu planetu prije nego „igre bez granica“ otpočnu.

Pionirski korak dislokacije olimpijskih igara u svemir makar i ovim simboličnim činom jednog će dana u budućnosti naše civilizacije zasigurno iznjedriti i neku svemirsku disciplinu kao službeno prihvaćeni dio olimpijskih igara..


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...