Nakon 244 dana leta, jučer je šesteročlana ekspedicija MARS 500 stigla u Marsovu orbitu. Troje astronauta iz Rusije, dvoje iz Europe te jedan iz Kine, sada vrše pripreme za slijetanje na Marsovo tlo 12. februara. Na crvenoj planeti boraviti će troje od njih nekoliko tjedana. Povratak na Zemlju zakazan je za 01. marta a nakon višemjesečnog puta na Zemlju će stići početkom novembra..

Kliknite na slike
mars500_1
Posada MARS 500
mars500_2
Pogled na kompleks MARS 500
mars500_3
Shematski prikaz kompleksa MARS 500

Zvuči poput znanstvene fantastike, zar ne?

Zapravo je riječ o znanstvenom eksperimentu MARS 500 koji se odvija u Rusiji. Šestero izabranih „astronauta“ – dobrovoljaca prošle je godine smješteno u kompleks zgrada nalik međuplanetarnom svemirskom brodu. U njemu su simulirani svi sustavi i događanja koja će se jednom u budućnosti događati i astronautima na pravom putu k Marsu. Ponašanja ljudi u hermetičnom i izoliranom malom prostoru, utjecaj „putovanja“ na njihovo psihofizičko stanje predmet su izučavanja Institute of Biomedical Problems iz Moskve. Riječ je o stvarnim problemima koji nas tek očekuju a na koje se moramo pripremiti jednom kada ljudska misija na Mars stvarno krene, izjavili su iz Instituta.

MARS 500 ima sve elemente prave misije, astronauti obavljaju svoje redovne dužnosti i eksperimente, kontrola misije im ponekada zagorča život ubacivanjem simuliranih kvarova i sličnih vanrednih situacija. Prelasci iz jednog odjeljka u drugi, letjelica za međuplanetarni put i ona za spuštanje na Mars...sve je projektirano i predstavljeno onako kako bi to danas, ili sutra izgledalo i u stvarnosti. Iako se simulacije svemirskih odiseja čine često, ovo je prvi puta da se misija na Mars simulira u vjernim uvjetima i oklnostima i to od lansiranja s Zemlje, preko dolaska do Marsa, spuštanja na njegovo tlo i povratka na Zemlju.

Posadu MARS 500 čine; Alexandr Smoleevskiy, Diego Urbina, Wang Yue koji ujedno obavljaju slijetanje na Mars te istraživanja tla i okoliša te Romain Charles, Sukhrob Kamolov i Alexey Sitev koji ostaju u orbiti.

Nakraju, spomenimo i Hermana Potočnika iz Istre, koji je prije skoro stotinu godina svojim razmišljanjima predstavljenim u knjizi „Problem putovanja svemirom“ ukazao na osnovne probleme boravka čovjeka u svemiru, pa i one koji nisu samo tehničke prirode. Neke od njih šestero astronauta u misiji MARS 500 svakodnevno prolaze.

 

1. "Povratak" sa Marsa
(Astronautika/Misije)
... u orbiti oko Zemlje. Pogldajte album fotografija sa misije Mars 500 U radovima na površini Marsa učestovala su po dva istržaivača. U prvoj i trećoj "šetnji" su učestvovali Smolevski ...
petak, 11 novembar 2011
Nakon 244 dana leta, jučer je šesteročlana ekspedicija MARS 500 stigla u Marsovu orbitu. Troje astronauta iz Rusije, dvoje iz Europe te jedan iz Kine, sada vrše pripreme za slijetanje na Marsovo tlo ...
subota, 05 februar 2011
3. Šestorica krenula na Mars
(Astronautika/Misije)
... tu se još nalazi i simulator letjelice za slijetanje na Mars te mala liječnička ordinacija. Ova dva potonja modula koristiti će i druga ekspedicija čiji se početak 500 dana duge misije (MARS 500) očekuje ...


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...