U više medija, pa čak i u jednim ruskim novinama objavljena je u zadnjih nekoliko dana zanimljiva vest o predstojećem osnivanju Kosmičke agencije Srbije. Dakle, konačno i to će se desiti. Dugo smo čekali, ali isplatilo se. Svi fanovi astronautike u Srbiji mora da su poskočili od sreće kad su pročitali naslov: Srbija dobija svemirsku agenciju . Pa i ja sam, naravno, ali... već posle naslova nešto mi sve bilo čudno i sumnjivo.

PKS-detalj
Detalj, kliknite na sliku

Vest počinje ovako: „Krajem septembra dr Veselin Sjekloća, potpredsednik Privredne komore Srbije, na konvenciji u Klivlendu delegatima Kongresa srpskog ujedinjenja saopštio je da "Srbija uskoro dobija svoju svemirsku agenciju". “ Hm, lepo, divno, uzbudljivo i tako to... samo kakve veze Privredna komora Srbije ima sa Kosmičkom agencijom??? (a kakav je to Kongres srpskog ujedinjenja, neću ni da razmišljam). I zar tako vrednu i važnu vest ne bi trebalo javnosti da saopšti bar predsednik bilo čega a ne potpredsednik? A još više me je zbunilo što na sajtu Privredne komore Srbije među potpredsednicima nema nikakovog Sjekloće??!!!

A zatim, ceo članak je kao da ga je sastavio neki kinac koji istina ne shvata tačno o čemu piše ali je lekciju lepo naučio na pamet.  Kaže se kako je 2006. Srbija dobila ponudu da postane pridruženi član Evropske svemirske agencije i da je tu ponudu dobio Miroslav Vesković, dekan novosadskog PMF. Nekako mislim da se takva ponuda ne daje jednom dekanu, pa makar on bio i profesor Vesković. Sem toga baš u to vreme sam prof. Veskovića intervjuisao za Astronomiju i znam da nije bila u pitanju nikakva ponuda Ese nego samo želja profesora Veskovića da pokrene domaću javnost, stručnu i onu širu, da počne da razmišlja o članstvu. I zato je organizovao predavanje dr Mateo Takonija iz Ese, koga inače lično poznaje.

A onda dalje u tekstu sledi čudo: „"SAD nameravaju da nastave sa letovima na Mesec, odakle će 2020. da se realizuje prvo ljudsko putovanje na Mars.“. Ova vest je velika novost i za same Amerikance. A posle, u sledećem pasusu sledi totalna konfuzija jer se kaže da „NASA planira da svoju prvu ljudsku posadu pošalje na Mars 2040. godine“. Pa sad, jel 2020, ili 2040?

A u sledećim novimana se kaže: „da ozbiljne svemirske agencije imaju Kina, SAD, EU, Rusija i Ukrajina.“ Ispada da Japan Indija itd. nemaju ozbiljne svemirske agencije što je malo čudno.

Tu se kaže i „Srbija će uskoro postati jedina u regionu koja će dobiti ovakvo telo“. Dr Sjekloća međtutim ne zna da takve agencije već odavno imaju Mađarska, Rumunija i Bugarska. Što je takođe čudno.

Dobro, hajde da se svi zajedno nadamo da su moje sumnje neosnovane. Sve bi nas to radovalo.

 

 


Komentari  

Djordje
-1 #11 Djordje 07-11-2010 23:06
Naravno da sam optimista i veliki pristalica ove ideje....Koliko je to sumnjivo i u kolikoj meri , nije na meni da presudim...Ali ono sto bi hteo da kazem da kod naziva Kosmicka Agencija Srbije stoji i ime jednog velikog coveka koji je spravom zasluzio da njegovo ime bude tu Milutin Milankovic. Nadam se brzoj realizaciji ideje, iskreno to bi mnogo doprinelo nasoj zemlji, ai prestavilo bi je u pravom svetlu.... Mislim da Srbija ima cime da se ponosi....
Milosh
0 #10 Milosh 06-11-2010 13:55
Imamo jaku dijasporu, ne bi bilo lose pokrenuti projekat te vrste, narocito ako se radi o istrazivanju svemira. Veoma ambiciozno, ali potrebuje dodatno angazovanje u svim pravcima realizacije ovakve ideje, da bi se krenulo u bilo kakvo ozbiljno razmatranje potrebno je definisati i mnoge druge aspekte , koje se ticu ovakvog projekta. Pre svega mislim na cilj i sustinu preduzete inicijative . Pre svega potrebna je i jaka medijska podrska, i veca popularizacija astronomije u Srbiji, a finansijska potpora mora biti jednim delom obezbedjena i od drzave. Ozivljavanje interesovanja za Svemirsku Agenciju je dobar znak, iako se radi o sumnjivom clanku, ali ipak bice potrebno vreme, da bi se realizovalo tako nesto, sve zavisi od drzave i njene spremnosti da podrzi ovakav projekat. Ako nekad i zazivi Srpska Svemirska agencija, pred njom ce biti vrlo uzbudljiv period , u kome ce se ogledati sva snaga Srpskog intelekta na polju svemirskih istrazivanja.
Djordje
0 #9 Djordje 23-10-2010 14:12
da se oformi i opremi nacionalni centar za supercomputing pre bilo kakve kosmicke agencije
Vlada Zvezdarac
0 #8 Vlada Zvezdarac 23-10-2010 12:38
Profesori sa Mašinskog fakulteta u Beogradu (prof.dr. Branislav Jojić i prof.dr. Đorđe Blagojević) podneli su zahtev za formiranje Srpske aerokosmičke agencije još mnogo ranije 2009. godine Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj ali nikakvih informacija u vezi sa tom inicijativom nema. Takođe postoji i projekat Prvog srpskog pikosatelita koji se realizuje u okviru AM-a. Interesantno je da ovu inicijativu pokreće čovek iz Privredne komore Beograda. Ne znam koliko se svi ovi predlozi i projekti međusobno podudaraju. Trebalo bi napraviti zajednički sastanak svih zainteresovanih strana (Ministarstva, Privredne komore, fakulteta i dr.) da se dogovore svi detalji (programi, projekti, način finansiranja) kako se ne bi stvarala nepotrebna konfuzija i ova veoma dobra ideja kompromitovala u javnosti.
Phoenix
0 #7 Phoenix 23-10-2010 00:17
Ideja je odlicna, ali treba biti realan, ako bi bili u stanju da to dobro organizujemo nas realan domet bi bio ukljucivanje astronoma i astrofizicara u svetske vode, pristup resursima ESA-e... Sto se industrije tice, da nema kvalitetnih aeroinzenjera se nikako ne slazem, ima njih i u oblasti raketne tehnike (sa iskustvom, nisu konstruisali ovakve stvari, ali nesto jesu). Retko ko je upoznat da su profesori sa Masinca uradili projekat balisticke rakete kratkog dometa za Pakistan (pocetkom ove decenije, to je sad u upotrebi, dakle valja), profesori koji su na tome radili (jedan sa smera za automatsko upravljanje i jedan sa vojnog masinstva, a zavrsio vazduhoplovni) su i dalje na fakultetu, radili su pre toga i neke stvari za Irak... Niko od njih, naravno, nema iskustvo kao Hristanovic (valjda ste upoznati ko je on), ali u pogodnoj situaciji bi mogli puno da urade, siguran sam. Mnogo veci problem je iskoristiti to i zapravo napraviti nesto konkretno, jer je za to vec potrebna velika potpora drzave, sto se za sad (bar u domenu vazduhoplovstva ) svelo iskljucivo na "super vam je to, ali para nema" za odredjene projekte koji su sa par stotina hiljada evra ulaganja mogli da donesu visestruko veci profit (i direktno i indirektno). Sad se kuvaju neke nove stvari na VAZ smeru Masinca, tako da se tu (napokon, nakon 10-15 godina) vidi svetlo na kraju tunela (trenutno se radi najveci projekat u istoriji katedre, sto joj je malo udahnulo novi zivot, a postoji velika sansa da ce biti potpisan ugovor sa istim stranim partnerom za jos veci). Ako u sledecem periodu u rejonu Vukovog Spomenika cujete buku i pistanje, znajte da su vazduhoplovci krivi, ponovo se osposobljava aerotunel (opet zbog stranaca).

Hteo bih da napomenem, da je i Utva iz Panceva radila odrejdene delove strukture za Arijanu 5 (doduse nemam pojma sta konkretno). Posto je na tapetu obnova fabrike (zbog Laste), nadam se da ce se i na projektima vise tehnologije ozbiljno poraditi.
Symphony x
0 #6 Symphony x 22-10-2010 21:01
da se kaže kako je ovakva ideja sasvim u redu. I verovatno da Srbija ima potencijal da u nekoj bližoj budućnostii tehnički podrži realizaciju tog projekata.
Međutim... (kao i uvek)... mii nekako uvek prvo skočimo, pa kažemo HOP!
Ako se ne varam, gospodin Sjekloća koji se pominje u tekstu je jedan od potpredsednika Privredne komore Beograda i povezan je sa poslovima u građevinarstvu. U redu je ako on želi da pomogne realizaciju jedne takve ideje, ali dajte da o stručnim stvarima raspravljaju stručnjaci. Ne treba državi u teškoj tranziciji agencija tek radi agencije. I Rumuni imaju Svemirsku agenciju, i to još od 1991, ali nisu se baš daleko odmakli od tada. Ako bi već dijaspora pravila fond koji bi namenski služio svrsi (KOSMOSU), zašto onda lepo ne angažuju i neke istinski vredne strane stručnjake kao koordinatore tog projekta, pa naprave konferenciju gde će se podneti projekat, tok realizacije, način celokupnog finansiranja itd. Shvatate, najmanje što treba srpskoj nauci je da se prikači na neki veliki organizam (ESA) i bude njegovo slepo crevo. Treba da se ima u vidu šta bi se ovde i za koga konkretno radilo. Jer, Srbija ima astronome, elektroinženjer e i programere (oni koji još nisu zapalili na Zapad), ali nema kvalitetne aeroinženjere sa iskustvom u ovoj oblasti. Shvatate li da bi naša zemlja morala momentalno da šalje na usavršavanje u neke kosmičke centre svoje mlade stručnjake kako bi imala kadar koji će raditi posao. To dalje dovodi do problema spremnosti naših fakulteta da rade po nekim svetskim standardima, što u Srbiji globalno nije slučaj, čast izuzecima. Dalje, infrastruktura koja bi pratila nešto što bi iole ličilio na kosmičku agenciju mora da bude brzometno dostupna, jer investitori u realnom svetu ne čekaju da se "nešto desi ko zna kad".
Mi bi mogli da povežemo Instute za nanomaterijale i , recimo, automatiku i programiranje, ali to treba i da se uradi, a ne samo da stoji na papiru... Previše je praznog hoda u našoj nauci da bi se bilo šta moglo tvrditi na način kojim je to učinjeno u citiranom novinskom tekstu...
Zeljko Kovacevic
0 #5 Zeljko Kovacevic 22-10-2010 08:09
Igore ne budite skromni u objasnjenju, jer vidim da ste upuceni u stvar, cim predlazete da podrzimo ideju, a verujem da se nalazite na pravom mestu sto se tice publike koju zaista intresuje Kosmos.

Ali da bi iko podrzao ideju mora baratati sa mnogo vise informacija od pukog novinskog clanka i cifre od minimalno 50 000 evra mesecno. Da li znate da je ovde na ovom sajtu pokrenuta inicijativa za Prvi Srpski Satelit? I ne samo to.....
IGI
0 #4 IGI 22-10-2010 00:30
taj je pogresio kad je napisao privredna komora srbije bre,Veselin je potpresednik privredne komore Belgrada
Igor Hajdukovic
0 #3 Igor Hajdukovic 22-10-2010 00:26
Delegacija kongresa Srpskog ujedinjenja je srpska dijaspora koja moze da finansira sve ovo ..... i da moralno podrzi posto ce to zaposliti oko stotinu ljudi u Srbiji za godinu dve i to je dobro...
Astronomski magazin
0 #2 Astronomski magazin 22-10-2010 00:25
To je link na privrednu komoru Beograda, a u članku se pominje Privredna komora Srbije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži