Suprotno neslužbenim i dijelu (polu)službenih informacija koje kolaju medijskim prostorom već više od pola godine o tome kako se prva kineska svemirska postaja Tiangong 1 nalazi izvan kontrole iz Kine su ovog vikenda pristigle drugačije informacije.

Tiangong 1

Zhu Congpeng voditelj svemirskih letova iz China Aerospace Science and Technology Corporation izjavio je za Science and Technology Daily kako je Tiangong-1 pod kontrolom te da će njezino deorbitiranje u prvoj polovici 2018. proteći po planu u vode oceana bez opasnosti od eventualnih onečišćenja ili opasnosti po imovinu i ljude. Kina je početkom decembra najavila UN-u kako očekuje pad Tiangonga-1 negdje između 10. februara i 20. marta ove godine. Što je istina saznati ćemo (možda) tek kada letjelica zaroni u gušće slojeve atmosfere.

Tiangong-1 spada u prvu generaciju svemirskih postaja. Lansirana je u rujnu 2011. Udomila je dvije tročlane posade tamošnjih taikonauta (2012. i 2013.). Mase je oko osam i pol tona, dužine nešto preko deset metara, promjera nepunih tri i pol metra. Zajedno sa aktualnom Tiangong-2 postajom odigrala je veliku ulogu i savladavanju problematike permanentnih naseljivih letjelica u svemiru i prethodnik je drugoj generaciji svemirskih postaja tipa nekadašnjeg ruskog MIRa.

Kineska svemirska postaja pada na Zemlju


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži