Na sreću (ili na žalost) dijelovi postaje ne mogu pasti na naše područje. 

tiangong 1

Kineska svemirska postaja Tiangong 1 (Nebeska palača) već godinu dana se nalazi u nekontroliranom režimu leta u Zemljinoj orbiti. Posljednjih mjeseci rapidno gubi na visini te se ulazak u gušće slojeve atmosfere i dezintegracija osam i pol tona masivne letjelice očekuje iza Nove godine.

Tiangong 1 pripada prvoj generaciji kineskih svemirskih postaja. U svemiru se nalazi od 29. septembra 2011. Ubrzo po lansiranju, tijekom studenog iste godine obavljeno je uspješno testiranje spajanja, razdvajanja i zajedničkog leta postaje i bespilotnog, teretnog svemirskog broda. Kasnije, u 2012. i 2013. obavljene su misije pilotiranih svemirskih brodova (Shenzhou 9, odnosno Shenzhou 10) te su tom prilikom kineski astronauti boravili kraće vrijeme u svemirskoj postaji.

Iako je već tada postaja u cijelosti uspješno obavila svoju zadaću, kineski su stručnjaci odlučili iskoristiti letjelicu i preko maksimuma. Nakon što joj je misija u martu 2016. produžena do daljnjeg sa njom je krajem te godine izgubljen kontakt. Kina je u međuvremenu lansirala nasljednika, Tiangong 2 koja je u operativnoj uporabi iako kinezi nemaju permnentno prisustvo astronauta u postaji kao što je to slučaj kod ISS-a. U maju ove godine Kina je obavijestila UN-ov ured za svemirske poslove kako se Tiangong 1 nalazi u potpuno nekontroliranom režimu leta, da je veza sa postajom izgubljena te kako postaja svaki dan gubi skoro 200 m na visini.

Sada se nalazi na visini nešto ispod 300 km i ubrzano svakog dana sve više gubi na visini. Obzirom na njezinu masu i konstrukciju izvjesno je kako će neki dijelovi postaje preživjeti „paklenu dezintegraciju“ u atmosferi i pasti na zemlju, odnosno u more. Gdje će se to dogoditi znati će se koji dan ili tek koji sat prije. Obzirom na elemente putanje to se može dogoditi na bilo kojem lokalitetu između 43° sjeverne i 43° južne zemljopisne širine.

 


Komentari  

drago
0 #3 drago 12-11-2017 19:43
ma znam kako ti je hahaha
marino1
+1 #2 marino1 12-11-2017 18:01
kakav prsut kakva knjiga neznam ja nista o tome :) ...zorkic je svemu kriv...sad cu morati da pojedem dvije kile prsuta dok ga opet namamim u postu da posalje..
drago
+1 #1 drago 12-11-2017 15:28
Očekujem da će na Ali Expressu da se pojave jeftini delovi postaje.
P.S.
Hoćeš da ti pošaljem knjigu? :P
Jeftino - kilo pršute, hehehe

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži