Ruska državna kompanija RCSS je 28. decembra odobrila prvu ratu za proizvodnju dva nova satelita za sopstvene potrebe.

rsk1

Ruska državna kompanija „Kosmička veza“ (rus. ФГУП Космическая связь) – glavni nacionalni operater za satelitske veze – osnovana je 1967. godine. RSCC je grana Ministarstva komunikacija i masovnih medija, i vodeći je operater u Rusiji za satelitske komunikacije. Kompanija poseduje najveću mrežu geostacionarnih satelita u Rusiji (pokrivaju od 14° zapadno do 140° istočno) i pokriva čitavu teritoriju Evrope, Rusije, Srednjeg Istoka, Afrike, Severne i Južne Amerike, Pacifičkog regiona Azije i Australije.

Kompanija je ruski operater za međunarodne komunikacione sisteme Intelsat, Eutelsat i Intersputnik, i sarađuje sa tim organizacijama. Kompanija poseduje snažne zemaljske stanice smeštene na Medveđim Jezerima, Vladimiru, Dubno Skolkovu, Željeznogorsku, Habarovsku i Šabolovskom tehničkom centru u Moskvi, koje putem satelitske mreže RTRS[1], kao i digitalne mreže optičkih kablova, obezbeđuju prenos kanala u svih pet vremenskih zona Rusije.

Kao nacionalni satelitski[2] operater, RSCC ima odgovoran zadatak da omogućava predsedničku i vladinu komunikaciju, prenos radio i TV signala na federalnom nivou duž čitave teritorije Rusije i većine zemalja sveta.

rsk2
Centralni ofis kompanije u Moskvi.

rsk3

Dva nova satelita, „Ekspress-80“ i „Ekspress-103“, biće proizvedena u pogonima ruskog proizvođača satelita ISS „Rešetnjev[3] i talijanske divizije evropskog proizvođača satelita „Thales Alenia Space“[4] (bivši „Alcatel“). ISS „Rešetnjev“ iz Krasnojarska će obezbediti „bus“ (kostur) za srednju klasu satelita tipa „Ekspress-H1000“, dok će „Thales Space“ obezbediti višekanalnu elektroniku za oba satelita.

RSS je objavila da će u finansiranju satelita učestvovati dve banke smeštene u Moskvi. „Sberbank“ se dogovorila sa operatorima satelita da će platiti ISS „Rešetnjevu“ (\(85 mil.), dok će „Alfa-Bank“ finansirati konstruisanje korisnog tereta (\)78 mil.).

Sateliti „Ekspress-80“ i „Ekspress-103“ treba da budu lansirani u trećoj četvrtini 2019. godine a njihove orbite će biti locirane na 80° i 103° istočne širine, čime će omogućavati direktnu komunikaciju i prenošenje radio i TV programa, kao i fiksnu i mobilnu telefoniju i internet velike brzine na čitavoj teritoriji Ruske federacije i Komonvelta.

Ugovor za „Ekspress-80“ i „Ekspress-103“ predstavlja samo nastavak čvrste saradnje između „Rešetnjeva“ i „Thalesa“. Kompanije koriste kombinaciju ruskog satelitskog „busa“ i evropskog korisnog tereta već na bezmalo petnaest satelita, od kojih dobar deo nije ruski.

Ruska kompanija je obećala da će sateliti biti lansirani domaćom raketom „Proton“ do kraja 2019. „Thales Alenia Space“ je letos objavio da će njihova elektronika biti montirana na ruske platforme 2018, a sateliti onda predati RSCC-u do 2019.

Svi ovakvi sateliti poseduju električni pogon i proizvodiće snagu od 6,3 kilovaka. „Ekspress-80“ će pokrivati Rusiju sa 16 C-band i 20 Ku-band predajnika, a međunarodno tržište sa dva L-predajnika. „Ekspress-103“ će nositi 16 C-band i 20 Ku-band predajnika i pokrivaće Rusiju i jugoistočnu Aziju, zajedno sa jednim L-band predajnikom za međunarodno tržište.

rsk1
Ruski i evropski timovi ponovo prave satelite, kao što je ovaj „Ekspress-AM5“ za RSCC. Težina satelita – 3.400 kg; težina opreme – 1.030 kg; el. snaga opreme – 12,7 kW; rok rada – 15 godina. Satelit je napravljen u saradnji sa Francuzima, Japancima i Nemcima.

RSCC je prošle godine oko dve trećine kapaciteta svojih satelita prodao domaćim kupcima. Najnoviji satelit ovog operatera, „Ekspress-AM8“, pokriva međunarodno tržište Afrike, Evrope i obe Amerike. „Ekspress-AM8“ je lansiran u septembru 2015. godine raketom „Proton“.


[1] РТРС - Российская Телевизионная и Радиовещательная Сеть. Ruska radio i TV mreža, vlasnik 14.478 TV predajnika (90,9% ukupnog broja) i 3.697 radio predajnika (89,6%)

[2] Glavni u mreži su različiti sateliti serije „Ekspress“.

[3] Velika kompanija sa oko 8.500 zaposlenih, koja ima godišnji budžet od preko $625 miliona. Dve trećine narudžbi obezbeđuje država, a trecinu komercijalni sektor. Oni su najveći proizvođač satelita u zemlji.

[4] Ove dve kompanije uspešno sarađuju više od dvadeset godina.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...