Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Uzbuđenje naučnika dobrim kvalitetom fotografija koje stižu sa Svemirskog teleskopa James Vebb (JWST) nikako se ne stišava jer sve popularniji teleskop stalno šalje nove veličanstvene snimke. Ovog puta radi se o Vebom pogledu na najveću planetu Sunčevog sistema, o Jupiteru. Zaista, toliko toga se na ovim snimcima vidi, svakako više nego što su naučnici očekivali. 

JWST 2022 07 27 JupiterVelika fotografija
Credit: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt.

JWST je snimao Jupiter blisko infracrvenom kamerom, dakle beležio je infracrvene talase, a to su oni koje ljudsko oko ne može da detektuje. Zato se, da bismo videli vizuelni zapis, ta infracrvena svetlost konvertuje u vidljivi spektar. Time se dobije divna, detaljna fotografija ali sa neobičnim bojama i svakako ne onakvim kakve smo navikli da vidimo na snimcima Jupitera. Najduže talasne dužine na fotografiji dobijaju crvenkasti preliv, a najkraće plavičast. 

Šta se vidi na fotografiji

JupiterJWST1Velika fotografija
Credit: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt.

Ovo je kompozitna slika, što znači da je ona sastavljena od više pojedinačnih snimaka. Vidimo samu planetu, ali i ono što je prava retkost: Jupiterov prsten, a zatim i dva Jupiterova meseca: Amalteju i Adrasteju. Plavi sjaj oko Jupiterovih polova su aurore.

Amalteja je svetla tačka na krajnjoj levoj strani fotografije, a Adrasteja bleda tačka na ivici prstena. Uostalom, stavite kursor na fotografiju pa će se učitati nazivi objekata. U pozadini vidimo blede tačkica koje su verovatno udaljene galaksije.

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 1 dan ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 3 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 5 dana ranije

Foto...