amblem

Dva pilota i jedan vulkanolog, dva vrsna padobranca i ronioca i jedan prvoklasni probni pilot, jedan vazuhoplovni inženjer i pravnik, jedan magistar sistemskog inženjeringa i jedan doktor geofizičkih nauka. Konačno, jedan veteran kosmičkih letova i dvojica novajlija. To su osnovne crte kosmičke posade pozivnog znaka Cefej, koja je upravo stigla na Medjunarodnu kosmičku stanicu, gde će ostati do novembra 2014.

posadaPosada MKS-40/41 (l-d) - Gerst, Surajev i Vajzman


Surajev Vajzman Gerst


Maksim Viktorovič Surajev

makismKomandant kosmičkog broda "Sajuz TMA-13M" Maksim Surajev je heroj Rusije, 104. sovjetsko/ruski i 506. svetski kosmonaut koji je leteo u kosmos, pilot treće klase, sa naletom od oko 700 časova na avionima L-39 i Su-27. Instruktor je padobransko-desantne obuke (obavio je više od 100 padobranskih skokova), oficir-ronioc.

Surajev je obavio jedan kosmički let u trajanju od 169 dana, tokom koga je jedanput prošetao otvorenim kosmosom gde je proveo gotovo šest časova. Tada je postao prvi ruski kosmonaut koji je vodio vrlo popularni blog za vreme kosmičkog leta.

Rodjen je 24. maja 1972. u Čeljabinsku. Godine 1994. završio je Kačinsko više vojno vazduhoplovno učilište "Mjasnjikov" na katedri za komandno-taktičku lovačku avijaciju. Tri godine kasnije diplomirao je na Vojno-vazduhoplovnoj akademiji "Žukovski", posle čega je dobio zvanje pilota-inženjera-istraživača. Takodje, 2007. završio je Rusku akademiju državne službe, katedru za pravne nauke.        

Jula 2012. posle prelaska Centra za pripremu kosmonauta pod okrilje "Roskosmosa", prebačen je u rezervni vojni sastav (bolje rečeno oslobodjen vojne službe) u činu pukovnika.

Surajev je postao kosmonaut jula 1997. ali je tek 2005. imenovan u sastav mešovite grupe kosmonauta koji su se pripremali za misije MKS-15/16/17. Bio je dubler u misijama MKS-17 i MKS-19.

Njegov prvi let u kosmos započeo je 30. septembra 2009. na brodu "Sajuz TMA-16", skupa sa astonautom NASA-e Džefri Vilijamsom i kanadskim kosmičkim turistom Gi Laliberteom (vlasnik cirkusa "Sole"). Bila je to misija MKS-21/22. Tokom misije obavio je jednu kosmičku šetnju trajanja 5 časova i 44 minuta. Misija je trajalo nešto više od 169 dana.

U decembru 2010. objavljeno je da je Surajev imenovan u sastav osnovne posade MKS-36/37 koja je trebala da krene maja 2013. U posadi su takodje bili Italijan Luka Parmitano i Amerikanka Karen Nojberg. Medjutim, godinu dana kasnije, u jeku priprema, neočekivano je zamenjen Fjodorom Jurčihinom, bez ikakvog obrazloženja. Kasnije se govorilo da je njegovo političko angažovanje u "Jedinstvenoj Rusiji" za vreme izbora za gubernatora moskovske oblasti koje se odvijalo paraleno sa pripremama za let u kosmos, delom krivo zbog njegove smene. Samo nekoliko meseci kasnije, objavljeno je da Surajev imenovan u sastav posade MKS-40/41 skupa sa Gerstom i Vajzmanom sa kojima je danas poleteo u kosmos.

Ima dve ćerke. Obožava čitanje, vožnju automobila, fudbal.

Gregori Rid Vajzman (Gregory Reid Wiseman)

gregoriRid Vajzman ("mudrac") je mornarički komandir, što je ekvivalentno činu potpukovnika u vazduhoplovstvu. U posadi broda "Sajuz TMA-13M" Vajzman ima ulogu prvog brodskog inženjera.

Rodjen je 11. novembra 1975. u Baltimoru, Merilend. Diplomirao je 1997. kompjuterski i sistemski inženjering na Politehničkom institutu u Troju (Nju Jork), a 2006. je odbranio magistarski rad iz oblasti sistemskog inženjeringa na Hopkinsovom univerzitetu u rodnom gradu.

Po diplomiranju 1997. Vajzman započinje letačke treninge pri Ratnoj mornarici na Floridi. Kasnije je leteo na F-14 u Virdžiniji. Učestvovao je u vojnim operacijama u Iraku. Godine 2004. završio je Mornaričku školu probnih pilota i testirao letelice F-35, F-18 and T-45. Učestvovao je operacijama, kako piše u njegovoj biografiji, "oko Južne Amerike" ali bez ikzakvih detalja o kakvom je angažovanju reč. Takodje, bio je izvesno vreme stacioniran na Srednjem istoku, ponovo bez objašnjenje prirode angažovanja, kada je dobio vest da je izabran za astronauta.

Vajzman je postao astronaut NASA-e avgusta 2009. Obavezan trening je završio maja 2011. Bio je nekoliko puta astronaut koji je komunicirao sa posadama u kosmosu, pre nego što je imenovan za člana misije MKS-40/41.

Vajzman je nagradjen sa pet vazduhoplovnih i četiri medalja ratne mornarice. Kao i Surajev, ima dve ćerke. U slobodnom vremenu voli da radi skulpture u drvetu, da džogira, igra golf, pliva.

Ovo mu je prvi let u kosmos.

Aleksander Gerst (Alexander Gerst)

aleksanderAleksander Gerst pripada poslednjoj grupi evropskih astronauta koja je odabrana 2009.

Rodjen je 3. maja 1976. u gradu Kunzelsau, u oblasti Baden-Vitemberg, u Nemačkoj. U oktobru 1999. diplomirao je sa odličnim uspehom na Univerzitetu u gradu Karlsrue na katedri za fiziku i geofiziku. Aprila 2003. magistrirao je na Viktorija univerzitetu u Velingtonu, Novi Zeland, da bi 2010. doktorirao u oblasti prirodnih nauka na Geofizičkom institutu univerziteta u Hamburgu.

Kao student, Gerst je učestvovao u nekoliko naučnih ekspedicija. U jednoj od njih, na Novom Zelandu, bavio se proučvanjem vulkana. Tada je za diplomski rad razradio novu metodu za praćenje vulkanskih aktivnosti. Takodje, bio je član ekspedicije na Antarktiku, peo se na vulkan Erebus. Takodje, 2005. učestvovao je u ekspediciji koja je istraživala vulkan Erta Ale u Etiopiji.

Od 2004. do prelaska u grupu astronauta ESA-u radio je na stvaranje naučne laboratorije na Institutu geofizike univerziteta u Hamburgu.  

U maju 2009. Gerst je odabran za astronauta ESA-e, u njenoj četvrtoj grupi. Posle završetka osnovne obuke koja je obavljena u Evropskom centru astronauta u Kelnu, u Dožnsonovom kosmičkom centru u Hjustonu i u Gagarinovom centru za prirpemu kosmonauta u Zvezdanom gradu, krajem novembra 2010. zvanično je uvršten u grupu evropskih astronauta.      

U avgustu 2011. objavljeno je da je Gerst uvršten u posadu misije MKS-40/41 kao drugi brodski inženjer. Prethodno je skupa sa Surajevim i Vajzmanom bio u rezervnoj posadi misije MKS-38/39 koja se u novembru 2013. otisnula u kosmos.

Gerst je autor i koautor nekoliko desetine naučnih radova iz oblasti seizmologije objavljenih u poznatim časopisima Nature, Science, Journal of Volcanology ... Član je nekoliko asocijacija koje se bave vulkanologijom i geofizikom.

Sportski je vrlo aktivan - u slobodnom vremenu bavi se alpinizmom, plivanjem, ronjenjem, trčanjem, padobranskim skokovima, brzim hodanjem.

Nije oženjen. 

Biografije


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...