Kad negdje otputujemo javimo se svojima doma razglednicom, u novije vrijeme istu je u većini slučajeva zamijenio internet, sms, mms i slične „drangulije“ ali običaj je ipak ostao; Javiti se riječju i slikom. NASAin robot Curiosity ovog je utorka (06.11.2012.) proslavio prvih 90 dana na Marsu.

Svakog se dana javlja kući da bi prenio dojmove s putovanja. Neki od tih „dojmova“ poprilično su šturi i označavaju telemetrijske podatke, drugi su pak očitanja različitih mjerenja, treći predstavljaju fotografije s lica mjesta. E u pravo su ovi potonji dojmovi nekako najinteresantniji javnosti. Dobro kadriranje, zanimljivi pejzaži, intrigantni detalji sve su to atributi za prave „razglednice s Marsa“.

Posljednjih godina roboti na crvenoj planeti poslali su nam toliko podataka o situaciji na Marsu i pregršt fotografija koje su nam postale dio svakodnevnice. Pustinjski pejzaži isprepleteni kamenjem na tlu i brdima u daljini nekako se čine nadohvat ruke. No ipak, riječ je o fotografijama načinjenim stotine milijuna kilometara daleko od Zemlje. Zahvaljujući ljudima, znanju i tehnici u prilici smo vidjeti izvanzemaljski svijet kao nitko nikada prije u ljudskoj povijesti.

razglednica-s-marsa mozaik

No nešto tamo, na desetinama tisuća fotografija, ipak nedostaje. Nedostaje pokoja vlat trave, drveće, čovjek.. Donosimo mozaik fotografiju načinjenu kadrovima sa Marsa i s Zemlje. Proteći će stotine i stotine godina a možda i tisućljeća prije nego čovjek utroši bilijune dolara na osvajanje (teraformiranje) crvene planete a razglednica s Marsa bude nalik fotografiji koju donosimo..

 


Mars Science Laboratory

MSL - pitanja i odgovori


 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...