SF

Utisci o SF romanu „Problem tri tela“

1
Izdavač: LAGUNA

Knjiga je prvi deo SF triologije kineskog autora po imenu Cisin Liju. U osnovi je tragična ovozemaljska priča, smisaono isprepletana sa puno fizike i astronomije i SF obrtima i rešenjima. Celovit prikaz ove knjige je posao za prave poznavaoce žanra. Ovde ćemo dati samo nekoliko utisaka o hipotetičnoj fizici korišćenoj u ovoj knjizi, utisaka koji mogu da budu od koristi čitaocima koji su knjigu pročitali ili koji to tek planiraju.

Kada i majstori omanu: Stenli Kjubrik i „Odiseja u svemiru“

1

„2001: Odiseja u svemiru“ je jedan od najpopularnijih SF filmova, koji je za mnoge čak najbolji SF svih vremena. Napravljen je po knjizi majstora, Artura Klarka, i režiser je bio već tada a i posle dokazani majstor svog zanata, Stenli Kjubrik. Mnoge gledaoce je međutim zbunio kraj filma. Ne sama poslednja scena, ona je dovoljno jasna. Ne ni čuvena, za ono vreme prilično revolucionarna scena u kojoj se specijalnim efektima prikazuje transport astronauta Boumena, koja se vizuelno uklapala u psihodeličnost šezdesetih i u ondašnji duh vremena po kome dolazi neka nova, tehnološki savršenija budućnost. Gledaoce je najviše zbunila sekvenca između te dve, spora, i bez reči, u nekom stilizovanom francuskom zamku ili palati, ili kako se to otmeno kaže, šatou. O čemu se tu radi?

Knjiga i film po njoj

Filip K Dik 2(a može i obrnuto)

Uobičajno se kaže da su film i knjiga različiti mediji i da ih nije moguće ni pametno uporedjivati. Zapravo, to baš i nije tačno, kako to obično biva sa "uobičajnim" pojavama. I knjiga i film na osnovu nje (ili obrnuto, svejedno) i te kako je moguće sameravati, i to prema najvažnijim parametrima kulturnog modela i estetike kojima pripadaju, kao i parametrima kulture u kojoj nastaju. Nema tu velikih relativizacija i "pitanja ukusa". Pogledajmo nekoliko paradigmatičnih primera.

Potkategorije

SF
Broj članaka:
85