Noćas u Beogradu od posljedica srčanog udara preminuo Miroslav Lazanski

lazanski inmemoriam2

Miroslav Lazanski (1950.-2021.) rođen je u Karlovcu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu etablirao se na prostorima ex Jugoslavije kao vojno-politički analitičar i komentator. Radio je i pisao za mnogobrojne medije, imao je svoje radio i tv-emisije, gostovao u brojnim redakcijama, napisao  nekoliko knjiga a ljubav mu je uvijek bila vojna tehnologija i njezina primjena diljem svijeta uz razumijevanje geopolitičkog momenta. Od 2019. bio je Veleposlanik Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Ratišta diljem svijeta nije komentirao iz udobne redakcijske stolice već se nalazio na licu mjesta direktno izložen opasnostima. Rado viđen i poštovan od vojnih struktura na svim stranama na stotinjak svjetskih ratišta. Bio je u profesionalnim i privatnim odnosima sa glavnim vojnim zapovjednicima i vodećim političkim liderima pedesetak i više zemalja svijeta. Plovio je u ruskim i američkim nuklearnim podmornicama, letio u najboljim lovačkim avionima supersila. 

Njegova razmišljanja i javni istupi bez dlake na jeziku na našim  prostorima nisu uvijek bila dobro primljena ni u javnosti ni u politici. Ono što mu se mora priznati rijetka je osobina ljudi u miljeu u kojem se kretao;  ostao je od prvog do zadnjeg dana dosljedan sebi i svojem viđenju svijeta oko sebe. 

Čovjek koji je imao pristup ljudima i informacijama sa svih strana svijeta. Rado viđen i na istoku i na zapadu, na sjeveru i jugu. Njegovi odnosi i prisne fotografije druženja sa svjetskim čelnicima za većinu današnje političke svite sa ovih su prostora misaona imenica, mokre želje.

Za nas u Astronomskoj udruzi Vidulini, slijedom jednog bezmalo slučajnog kontakta i zamolbe, bezrezervno se stavio na raspolaganje i pomoć u realizaciji ¶¶¶¶¶ projekta iako je time ušao u zonu direktne konkurencije sa njemu itekako bližim, sličnim ljudsko-tehničkim okružjem. 

Miroslav Lazanski ostavio je pečat svojeg života i rada kako na našim tako i na svjetskim prostorima. Kao Veleposlanik Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pored diplomatskih obveza rado se i često vraćao u svoj dom u Beogradu i sa dječačkim žarom koristio svaku prigodu da javnosti dočara (vojnu) tehnologiju bez koje današnji svijet ne bi bio zamisliv.

Počivao u miru Miroslave!

lazanski inmemoriam1


Komentari

 • Liv said More
  ... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...