Stephen Hawking.StarChildVest o smrti Hokinga me je zatekla potpuno nespremnog. Trebalo je da AM ima pripremljen tekst o smrti tako velikog naučnika u poznim godinama kakav je bio Hoking, ali eto, prosto nisam verovao da će on umreti. Uostalom i njegovi lekari su pomislili da je smrt digla ruke od njega, jer su mu oni još pre pola veka rekli kako će mu se život okončati za nekoliko godina. A on je ipak nastavio da živi, istina sve teže, ali nekim čudom i sve plodonosnije i uspešnije - i srećnije. U tom, na izgled, nemogućem životu postigao je mnogo više nego većina, velika većina zdravih osoba u naponu snage.

Rodio se 8. januara 1942. godine, na dana kada je ravno četiri veka ranije umro Galilej. Diplomirao je fiziku na Oksfordu, doktorirao na Kembridžu, 1974. je postao član Kraljevskog društva, 1979. profesor matematike. Još kao student je dobio veoma progresivnu neuromotoričku bolest i prognozu o veoma kratkom životu.

Široj javnosti je postao poznat nakon objavljivanje knjige Kratka istorija vremena koja mu je donela svetsku popularnost. Iako je vremenom izgubio moć govora držao je predavanje širom sveta (uz pomoć posebne tehnologije), iskusio bestežinsko stanje leteći u specijalnom avionu, učestvovao u brojnim televizijskim emisijama, pisao knjige, polemisao sa najvećim fizičarima, ženio se, razvodio i ponovo ženio. I razvodio. Imao je troje dece. Dobio je brojne nagrade i priznanja, sretao se sa najvećim vladarima sveta, kritikovao, predviđao…

A danas, 14. marta 2018. njegova porodica je oglasila da je Hoking rano ujutro, spokojno zauvek zatvorio svoje pametne oči.


Komentari  

drago
+7 #3 drago 15-03-2018 00:59
Siguran sam da je uradio vise na popularizaciji astronomije I astrofizike u svetu od desetina univerziteta, državnih kompanija I institute. Takav čovek se rađa jednom u milenijumu. Posle gledanja igranog filma o njemu, Ena I ja smo razgovarali o tome šta li bi Stiven uradio da nije čitavog života bio praktično biljka koja misli I 'govori'. Sa tiražom 'Kratke povesti vremena' može da se meri retko koja knjiga u istoriji...
P.S.
Divim se ljudima koji čak I ovakvim povodom nađu načina da svoj mozak okupiraju besmislenim komentarom...
Aleksandar Zorkić
+10 #2 Aleksandar Zorkić 14-03-2018 21:08
Citat nikanor:
"...ali eto, prosto nisam verovao da će on umreti...."- nisi verovao da će umreti? A veruješ u teoriju "velikog praska!"

Nikanore, izgleda da ste suviše bukvalno shvatili opasku "nisam verovao da će on umreti".
nikanor
-10 #1 nikanor 14-03-2018 16:44
"...ali eto, prosto nisam verovao da će on umreti...."- nisi verovao da će umreti? A veruješ u teoriju "velikog praska!"

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži