aklZT

Ove godine je od 21. do 24. jula održan astronomski kamp Letenka. Ovaj kamp je organizovan po deseti put i kako jedan od organizatora kampa, Aleksandar Zorkić urednik Astronomskog magazina, kaže da će i naredne godine biti ponovo jubilarni deseti kamp. Od ovog kampa svi smo imali velika očekivanja, a posebno na osnovu programa koji je pripremljen.

Odmah na početku da kažem da je kamp zaista odlično organizovan i da je ove godine organizacija bila mnogo bolja nego od prošle godine. Učesnici kampa su na vreme bili obavešteni ako dođe do promene programa i znala se satnica odlično. Jedina mana ovogodišnjeg kampa bilo je vreme na koje organizatori nisu mogli da utiču, ali eto barem je jedno veče bilo vedro i moglo se posmatrati.

Prvog dana kada smo stigli sačekalo nas je lepo vreme na železničkoj stanici gde se učesnici kampa koji ne dolaze svojim vozilima tradicionalno okupljaju. Za razliku od prošle godine na stanici nas je bilo dosta manje ali video sam poznata lica od prošle godine (Vladica Ranđelov i Ivan Jovanović). Pored toga bilo je i drugih čija imena nisam zapamtio, ali je bilo i novih lica. Na stanicu nas je dočekao Aleksandar Zorkić i Rade Marjanović. Organizovan nam je prevoz do kampa.

Kada smo stigli na kamp naravno prvo smo se smestili. Odred izviđača iz Sremske Mitrovice "Pinki" nam je obezbedio šator (za one koji su javili da je šator potreban). Kada smo se smestili kamp je svečano otvoren u odličnoj atmosferi ispod glavnog šatora. Te večeri bila su dva predavanja. Prvo predavanje održao je Aleksandar Zorkić i pričao je o životu ispod leda na Antarktiku. Zaista je na jednostavan način uz odličnu ppt prezentaciju prikazao kakav se život nalazi na tako surovom mestu i kako je uspeo da opstane tako dugo. Takođe bilo je i reči o projektima da se ispita voda iz tog jezera, kako je projekat obustavljen i sta se dalje radi. Ono što je sve zanimalo jeste kako je voda na takvoj dubini ostala u tečnom stanju iako je iznad ogroman led. Nikola Božić pričao je o IS Petnica i kako će izgledati u budućnosti kada se kapaciteti stanice prošire. Nakon toga usledilo je moje predavanje na temu "Ekonomija znanja - zašto nam je nauka važna". Predavanju je prisustvovalo puno učesnika kampa, e sad da li zato što je tema jako zanimljiva ili zato što je te večeri padala jaka kiša pa su se svi skupili pod velikim šatorom, ostaje da se ispita :)

Narednog dana opet kiša pre podne što je ukazivalo na mogućnost da i te večeri neće biti posmatranja, ali na svu sreću posmatranja je bilo. Naredni dan sa predavanjem otvorio je Nikola Božić i pričao je zašto je astronomija zanimljiva. Zatim je Jozef Šuštar održao predavanje o astrofotografiji i pokazao kako na jednostavan način pomoću fotografskih ploča možemo da napravimo fotografije. Nakon toga usledilo je zaista zanimljivo predavanje, za koje slobodno mogu reći da je u top tri najbolja predavanja na kampu. Ovo mišljenje deli i moja devojka, Sanja Jovanović, ali ubeđen sam i drugi kamperi, posebno po diskusiji koja se vodila svo vreme kampa na ovu temu. Reč je o Čedomiru Stankoviću iz Niša koji je držao predavanje na temu "Kako se meri snaga zemljotresa". Inače ovo je članak koji je on napisao i objavio na sajtove svet nauke, astronomski magazin i uskoro će biti štampan za časopis. Predavanje je bilo zaista odlično, jednostavno i razumljivo, sve što je potrebno da se prezentuje nauka publici koja se prvi put susreće sa takvom temom. Nakon ovog predavanja dr Dušan Mrđa, predsednik SADASVOJ i profesor nuklearne fizike na PMF-u u Novom Sadu održao je predavanje na temu "Nuklearna fizika". Profesor Dragan Gajić sa PMF-a u Nišu je održao predavanje o istinama i zabludama u astronomiji. ovo predavanje bilo je na TEDh u Nišu i bilo je reči o pomračenju Sunca 1999. godine i strahu koju je vlast u tadašnjoj državi sejala među građanima, katastrofama koje izaziva Mesec, astrologiji, tj. astrolagiji itd. Predavanje je bilo veoma zanimljivo slušati i preporučujem svima koji su u mogućnosti da prisustvuju predavanjima prof. Gajića, koji je po mišljenju mnogih, pa i mom jedan od najboljih promotera i popularizatora nauke u Srbiji. Prof. Milorad Filipović iz Australije je posetio i ovogodišnji kamp i pričao o životu na drugim planetama, SETI programu i raznim drugim temama koje su oblast njegovih istraživanja. U goste je tog dana došao i Milan Bogosavljević, jedan od rukovodilaca opservatorije na Vidojevici.

Nakon svih predavanja pošto je vreme ukazivalo da će biti uslova za posmatranje, astronomi su otišli na livadu pored teleskopa i posmatrali nebeska tela. Napravljeno je zaista puno odličnih astrofotografija, veliki broj kampera mogao da pogleda kroz teleskope drugih astronoma ka nebu, ali i da naprave svoje fotografije. Ja sam napravio nekoliko snimaka sazvežđa o kojima će biti reč u narednom članku. Sve u svemu veče je zaista bilo odlično i trebalo ga je iskoristiti. Održano je i takmičenje u traženju M objekata na kome je pobedila ekipa sa Andrevlja tako da je Marko Savić sa svojom pomočnicom odneo duplu krunu ove godine. Sve čestitke pobedniku, ali nije to sve. Lepa vest je da su se pojavile nove, mlade snage od kojih se puno očekuje na novim M maratonima.

Narednog dana ponovo su na sceni bili predavači. Na početku bilo je predstavljanje astronomskih društava kako iz Srbije tako i iz susednih država, iz Bosne i Hercegovine (AD "Orion" iz Sarajeva koje je predstavio Nedim Mujić), Hrvatske (AD "Anonimus"), iz Slovačke (astrofoto.sk), iz Makedonije (AD "Skopje" koje je predstavio jedan od najboljih astronoma posmatračka u bivšoj Jugoslaviji, Radan Mitrović) i iz Slovenije (društvo "Tamno nebo Slovenije"). Od društava iz Srbije to su ADNOS iz Novog Sada, Univerzum iz Bačke Palanke, Lira iz Novog Sada, Alfaiz Niša i Eureka iz Kruševca koju sam ja predstavio i odred izviđača iz Sremske Mitrovice "Boško Pakovljević - Pinki". Mogli smo da čujemo koje su to aktivnosti koje su do sad realizovane, a bilo ih je zaista doista, šta društva imaju dalje u planu da rade i da se razmene iskustva. Nakon toga usledila su predavanja, i to: Evolucija galaksija i skupovi zvezda koje je održao Nemanja Jevtić, Ruđer Bošković - povodom 300 godina od rođenja koje je održao Dragoslav Stojiljković, dve tribine, jedna o Spiritu, a druga o astrofotografiji, vikipedija i astronomija i predavanje Milana Miloševića, studenta postdiplomskih studija na PMF-u u Nišu i vlasnika i urednika sajta svet nauke na kome sam objavio neke od svojih članaka o inflaciji, ali ne ekonomoskoj već astronomskoj inflaciji. Predavanje o tamnom nebu održao je Andrej Mohor. Predavanje je bilo jako zanimljivo i u njemu prikazano je kako su u Sloveniji uspeli da se izbore sa vlastima i koji instrumenti se mogu koristiti u borbi za tamno nebo. Predavanje je jako korisno i Andrej je izjavio da je spreman da ostvarimo zajedničku saradnju sa njima i da se iskustva iz Slovenije prenesu u Srbiju kako bismo se i mi borili za očuvanje tamnog neba. Inače svetlosno zagađenje nije samo problem za astronome, već i za čitav ekosistem, životinje pa i ljudsko zdravlje. dr Oliver Vince nam je predstavio opservatoriju na Vidojevici, šta je to što se tamo gradi, kako teku radovi i šta se planira u budućnosti. Bilo je reči i o mogućnosti astronoma amatera da koriste usluge teleskopa Milanković (reč je od 60 cm teleskopu).

Nakon ovih predavanja uručene su nagrade pobednicima takmičenja, a po mojim saznanjima trebao je da se održi i kviz koji je spremio Čedomir Stanković iz Niša, ali zbog umora nisam bio dovoljno budan da bih to i propratio.

Vrhunac dana bilo je lansiranje rakete. Tog dana kamperi mogli su da pogledaju modele raznih raketa koje su korišćene od strane NASA i ESA centara, ali i druge koje su dizajnirali naši raketaši. Nakon kolektivnog fotografisanja lansirana je jedna raketa i napravljen zajednički snimak iz vazduha. Na sajtu AM je okačen taj video snimak. Uskoro ću okačiti i snimak lansiranja rakete i njenog leta.

Sve u svemu sutradan smo morali da se spakujemo i krenemo kućama. Iako je kamp zvanično završen sada sledi najteži deo, a to je sumiranje utisaka, diskusije o svemu na forumima i naravno priprema za naredni astronomski kamp na Letenci. Organizatori su se zaista potrudili da ovaj kamp bude bolji od prošle godine i to i jeste bio kada je reč o organizaciji, ali nažalost vremenski uslovi nam nisu išli na ruku. Nadam se da će sledeće godine biti bolje, ali i da ću poneti svoju opremu i pridružiti se ostalim posmatračima.

Na mom albumu možete pogledati fotografije sa ovogodišnje Letenke. Na sajtu Astronomskog magazina možete pogledati izveštaje ostalih učesnika kao i fotografije sa kampa.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...