kalendar
AKL24
ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2024» 
od 11. do 14. jula. 

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N
 

5crop

Obično teleskopi, bili oni veliki ili mali, izgledaju kao neke mašine. Iako spoljašnji izgled i nije toliko važan kao što je važna optika teleskopa, ipak su neki teleskopi jednostavno elegantni kako po svom izgledu tako i funkcionalnosti. 

Odlična konstruktorska rešenja i svakako njihova izvedba, kao rezultat su doveli do vrlo elegantnog teleskopa koji se veoma lako koristi. Optika teleskopa je odlična, što se najbolje videlo pri razdvajanju dvojnih zvezda sa malom separacijom. Oštrina koju omogućava optika daje izuzetne detalje i na mnogo objekata dubokog neba koje smo posmatrali na ovogodišnjoj Letenki. Teleskop je delo Bratislava Bate Ćurčića iz sela Vrtište kod Niša. Imao sam prilika da rukujem i da gledam kroz mnogo drugih teleskopa, ali je ovaj stvarno izuzetan kako po svom izgledu tako i po funkcionalnosti. 

Duboki naklon Bati na svemu što nam je nesebično omogućio da vidimo na Letenci.


BC1

BC2

BC3

BC4

BC5

BC6

 

 


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 6 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...