kalendar
AKL24
ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2024» 
od 11. do 14. jula. 

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N
 

53861708773 bcd520f540 o

Piše sutkinja: Kaća LAZIĆ

Bio je petak, 12. jul, veče koje će se prepričavati stolećima u astronomskom kampu Letenka, na Fruškoj gori.

Već od 19h su se sudije rastrčale po livadi, misleći kako će morati da mole prijatelje da se takmiče, ali oni su ih već čekali spremni pored svojih teleskopa. Čuo se samo šapat, jer su ekipe pored svojih teleskopa u tajnosti pripremale taktiku koja će ih dovesti do pobede. Crvene lampice su bile spremne, mape na stolicama, voda (i ostale tečnosti) pored teleskopa. Kada su prikupljene prijave, sudije su sele u kafanu kod Koče, kako bi popile poslednji espreso i dobili podršku prijatelja za dva sata koja će morati da provedu na livadi u trku, s obzirom na to da se čak devet ekipa prijavilo za takmičenje, od kojih su neki već široko poznati po svojoj virtuoznosti na teleskopu. Kako se približilo vreme početka takmičenja, sudije su se uputile ka livadi, uz ponosne poglede Zorkića i Mrđe, koji do tada nisu verovali u spremnost Miloša i Kaće da izdrže toliki pritisak i pokažu staloženost, odgovornost i atletske sposobnosti. 

viber image 2024 07 18 17 18 40 682
Kaća i Miloš

Bilo je predviđeno da takmičenje bude ograničeno na 2h, jer nas je iskustvo naučilo da kako vreme prolazi na takmičenjima na Letenki, polako počinje da opada želja za pobedom, a raste želja za druženjem. Stoga je zadatak takmičara bio da za 2h pronađu što više objekata iz Mesijeovog kataloga. Petnaestak minuta pre početka takmičenja, sudije su pozvale takmičare da se okupe. Učestvovalo je osam ekipa, jer su entuzijastični “Mali medvedi” ipak bili premali da ostaju tako kasno budni, pošto se takmičenje odvijalo od 23:00 do 01:00, te su morali da odustanu od takmičenja.  Nakon što su ponovljena pravila takmičenja, sudije su preuzele svoj reon. Otkucalo je 23h na časovnicima i čuo se uzvik „POČINJEMO!“. Nije prošlo ni pet sekundi, a na Miloševoj strani livade se već čulo „Sudija!“. Moram napomenuti i to da je Miloš džentlmenski (ili greškom) preuzeo pet ekipa i to onih koje su već iskusne u traženju M objekata. Shodno tome, ja sam imala vremena da i sama tražim neke objekte na slobodnom teleskopu u mom reonu i u par navrata umalo pozvala sudiju, ali sam se ipak setila da sam to ja. Na drugoj strani livade bilo je napeto i neprestano se čulo „Sudija!“, ali nisam htela da prilazim kako ne bih Milošu činila medveđu uslugu, jer je taj dan prema aplikaciji za korake trebalo da pređe 40km. „Rekreativci“ i „Zvezdobrojci“ su se toliko dobro pokazali, da im je gotovo ponestalo objekata za traženje. Iako su takmičari bili pod pritiskom vremena, na livadi se konstantno čuo smeh i izrazi oduševljenja pri posmatranju Mesijeovih objekata.

viber image 2024 07 18 17 18 41 028

Takmičenje je završeno u 1 sat posle ponoći, a sudije su se ponovo uputile u kafanu kako bi utvrdile rezultate takmičenja. Rezultati su sledeći:

Mesto Naziv ekipe Broj uočenih objekata
1. Rekreativci  48
2. Zvezdobrojci  41
3. Retrogradni referenti  23
4. DT  21
5. Latica Bobica i Andromeda 2  12
6. Kočini puleni  8
7. Pinki  6

 

Čestitamo svim takmičarima i radujemo se ponovnom susretu na prolećnom Mesijeovom maratonu!

53861823294 9a72930957 o

Slika prve tri ekipe sa sudijama: levo je Miloš, a desno Kaća.            


Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 6 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...