alma antena
alma atacama

Nakon petnajstak godina od dizajniranja veliki sustav radioteleskopa ALMA u svoju je postavu na sjeveru Čilea primio 52. po redu od planiranih 66 antena. Bila je to posljednja antena promjera 12 m za čiju je izgradnju zadužen američki partner. Isto toliko identičnih antena u obvezi je izgraditi Europa, dok se Japan obvezao na izgradnju četiri takve te 12 manjih (promjera 7m) antena.

Antena sa pripadnim sustavom montaže i navođenja (ukupne mase stotinjak tona s iznimnom preciznošću navođenja i praćenja objekata) postavljena je u Čileanskoj pustinji Atacama na platou koji se nalazi na nadmorskoj visini od 5000m. Znanstvena zajednica osmislila je sustav ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) s ciljem istraživanja svemira u nevidljivom dijelu elektromagnetskog spektra (EMS) s rezolucijom detalja nekoliko puta većom od bilo kojeg drugog astronomskog instrumenta na zemlji i u svemiru, što je zbog prirode radio zračenja najveći problem radioastronomije. Tek skupine velikih antena s iznimno osjetljivim prijemnim senzorima umrežene u jedinstven sustav, uz potporu snažnih računala za obradu podataka, sposobne su nam dati odgovore koje radioastronomi traže u najdubljim tminama svemira. ALMA istražuje svemir na milimetarskom i submilimetarskom području EMS-a.

Antene su konfigurabilne u prostoru čime se mijenjaju parametri ovog radioteleskopa u zavisnosti od potreba istraživanja. Moguće je i parcijalno korištenje pojedine/pojedinih antena. Troškovnik cijelog projekta procjenjuje se na milijardu i pol USD. Sada slijedi testiranje i kalibracija postojećih antena u Atacami. Još četrnaest antena pristići će na Atacamu u narednim mjesecima. Početak punog opsega znanstvenih istraživanja svih 66 antena očekuje se tijekom naredne godine. ALMA je u ingerenciji sjevernoameričkih, europskih i japanskih partnera; National Science Foundation, European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere te National Astronomical Observatory of Japan.

 


alma

ALMA uči hodati i slušati

Najveći zemaljski astronomski projekt - ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), započeo je svoj hod ka osluškivanju zvijezda.


 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 17 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka