Da biste izbegli često čišćenje prašine sa optike treba se pridržavati nekoliko korisnih saveta i pravila koja mogu sačuvati vašem ljubimcu kvalitetnu sliku sa puno svetlosti, kontrasta i oštrine. U startu ne treba pomešati svetlinu slike sa oštrinom slike i uticaj prašine na jedan od ova dva pojma.

kesa

Prašina ima jedino uticaj na svetlinu u okularu dok masnoća, otisci prstiju i slično imaju uticaj najviše na oštrinu, rezoluciju i kontrast slike. Gotovo sva prašnjava optika se može očistiti vazduhom koji je pod pritiskom (pumpicama za bibickl ili najbolje profi-bočicama komprimovanim vazduhom – može se nabaviti u prodavnicama za fotoopremu). Prašnjava i prljava optika obično izaziva velike frustracije jer se vlasnici često pitaju: “uh, šta bi bilo da nema one mrljice na ogledalu ili sočivu - da li bi slika bila kvalitetnija?”  Odgovor glasi: “nekoliko tačkica i mrljica neće imati bukvalno nikakav uticaj na kvalitet slike”. To su često vrlo sitne kapljice osušene vode nastale zbog kondenzacije ako ste iznosili teleskop po vlažnom vremenu ili zbog drugih sličnih razloga. Obično reflektuju

Iz Astronomije broj 22

svetlo-srebrnastu boju kada uperite jaku baterijsku lampu na mesto sočiva ili ogledala gde se nalaze. Dakle, ako to predstavlja estetski problem, nemojte ih uklanjati jer će se one ubrzo ponovo pojaviti, a optiku ne treba forsirati čestim čišćenjem. Prašina isto tako nema nikakav uticaj na kvalitet slike sem u ekstremnim slučajevima prašnjavosti.

Vrlo jednostavna i uspešna “tehnika” zaštita optičkih intrumenata od prašine i prljavštine je da koristite sve fabričke poklopce koje ste dobili uz njih. Ako ih nemate onda preporučujemo sledeće:

Prvo: napravite poklopce po meri od plastike jer će se isti kartonski za samo jedno veče raspasti na vlažnom vazduhu.

Drugo: kada ne koristite instrument stavite kesu (čak i kada imate fabričke poklopce), obmotanu gumicom za tegle, sa svih strana gde se nalaze optičke površine i tamo gde ima šansi da se prašina vremenom zapati. To su obično zazori izmedju plastičnih i metalnih delova instrumenta koji se nalaze na prednjem (npr. sočiva) i zadnjem delu (npr. fokuseri) u zavisnosti od toga koja vrsta instrumenta je u pitanju. Stavljanje najobičnije kese će vas spasiti čišćenja, poliranja i nerviranja. Trazioce, okulare i drugu sekundarnu optiku treba držati u vrećicama, torbicama i kutijama i stoga njih nije potrebno umotavati u kese. Ukoliko imate i torbu za teleskop ili dvogled, stavljanje kesa, opet, nije neophodno.

S vremena na vreme neće škoditi da pažljivo usisate te zazore i time sprečite cementiranje prašine. Dok nije u upotrebi o intrumentu se treba brinuti sa posebnom pažnjom da bi vas posle služio onako kako vi to očekujete.

Author: Milan Gucić

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka