Sada je i službeno: teleskopi na površini Zemlje mogu snimati slike veće razlučivosti od one koju postiže Svemirski teleskop Hubble! Prva priložena slika je fotografija Jupiterovog mjeseca Ije* koju je snimila moćna kamera SHARK-VIS talijanske proizvodnje, postavljena na desni element Velikog binokularnog teleskopa (engl. krat. LBT). LBT se nalazi u Arizoni, a sastoji se od dva teleskopa sa zrcalima širokim po 8,4 metra**. Zahvaljujući sustavu adaptivne optike, koji poništava zamućujući utjecaj atmosfere, izvrsnoj kameri i sofisticiranom softveru kojim se podaci naknadno obrađuju, a kojim se uklanja i šum senzora i atmosferske učinke, dobili smo ovu izvanrednu sliku Ijine površine na kojoj se razaznaju i detalji ne veći od 80 km. Bolje od toga u ovom trenutku u vidljivom svjetlu mogu jedino svemirske letjelice koju su blizu Jupiteru! Fotografija je snimljena kroz tri filtera i pokriva emisiju od 755 do 550 nanometara. Plava boja nije registrirana, ali nije baš da na tome mjesecu ima puno plavetnila.

447277921 8489226837759714 5582541100785704812 n

Iako je slika načinjena*** više radi provjere instrumentarija, na njoj je zabilježena jedna zanimljiva pojava koja je zadnji put promatrana prije više od četvrt stoljeća, kamerom u NASA-inoj svemirskog letjelici Galileo. Vulkan nazvan Pele, jedan od najvećih i najaktivnijih na Iji, proizvodi oko sebe prostrani prsten od crvenog sumpora i po tome ga je najlakše prepoznati. Na ovoj slici se Pele vidi malo dolje i desno od središta Ijinog diska. Na isteku prošlog stoljeća, taj je prsten bio naprasno prekinut sivom lavom izbačenom iz vulkanskog otvora zvanog Pillan. Pillanova provala je bila intenzivna, ali ne osobito dugovječna. Nakon što je proizveo nanos lave širok oko 400 km, Pillan je zgasnuo. U sljedećim godinama, dok je Galileo još uvijek orbitirao oko Jupitera, mogli smo pratiti kako se novi sumpor iz Pelea taloži po Pillanovoj lavi i opet zatvara crveni prsten. LBT i SHARK-VIS nam sada pokazuju da Pillan opet provaljuje: desno od crvenog Peleovog prstena se formiraju i tamna mrlja od lave, i bijeli prsten (vjerojatno) od leda sumpornog dioksida! (INAF/Large Binocular Telescope Observatory/Georgia State University; IRV-band observations by SHARK-VIS/F. Pedichini; processing by D. Hope, S. Jefferies, G. Li Causi)

447425201 8489226901093041 1568664495506765003 n

Na drugoj slici su dvije Galileove slike okolice vulkana Pele na Io, nastale u razmaku od pet mjeseci (1997. g.). Prsten materijala oko Pelea, presječen je na desnoj slici tamnim, 400 km širokim naslagama izbačenima iz vulkana Pillan. Tijekom erupcije, Pillan je izbacio više od 50 kubičnih kilometara lave. (NASA)

https://news.arizona.edu/.../glimpses-volcanic-world-new...

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/.../2024GL108609

_________

* Lijevo je izvorna fotografija, a desno malo frizirana verzija.

** Negdje se kaže 8,2 m, ali to je vjerojatno razlika između ukupnog i korisnog promjera.

*** U studenom prošle i siječnju ove godine.

AstroMosor

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • mikac said More
    bas je pun info, hvala :D 3 dana ranije
  • jevgenin2004 said More
    :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    >Što se žena tiče, pa verujem da je...
    5 dana ranije
  • Baki said More
    Jedna od najvećih prednosti Hubble... 5 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka