Kada gigantska zvezda na kraju svog života eksplodira, ona u prostor odbaci svoje spoljne slojeve, a ono što od čitave, nekada moćne zvezde preostane jeste njeno jezgro ogromne mase i gotovo celo sačinjeno od neutrona. Zato se taj ostatak i zove neutronska zvezda. Materijal te zvezde veličine kocke šećera ovde na Zemlji bi težio nekoliko milijardi tona. 

neutronska
Umetnička predstava neutronske zvezde (Nasa)

Povremeno se desi da se dve neutronske zvezde sudare što je kolosalan događaj koji naučnicima otkriva njihovu unutrašnjost, a što su, kažu oni, ključni događaji za razumevanje univerzuma. U toku približavanja i spajanja dve neutronske zvezde dolazi do emitovanja gravitacionih talasa posle čegi sledi ogromna eksplizija koja može da se vidi isa Zemlje kao kratkotrahan bljesak. U takvim sudarima se stvaraju teški metali koji su materijal od kojih nastaju planete.

Ali, sudari su retki i kratkotrajni događaji i njihovo brzo lociranje i posmatranje je od izuzetnog značaja. Zato su se astronomi orgnizovali u mrežu posmatrača koja reaguje na detekciju gravitacionih signala od strane sada već tri detektora: LIGO, VIRGO i KAGRA.

thekilonovac

Za taj zadatak u Velikoj Britaniji je izgrađen Optički osmatrač gravitacionih talasa (Gravitational Wave Optical Transient observer, GOTO), posebna opservatorija koja je sposobna da uoči eksplozije koje izazovu sudari ovih zvezda. Opservatorija je postavljena visoko iznad oblaka na vulkanskom španskom ostrvu La Palma. 

Teleskop ima interesantan oblik koji podseća na raketne bacače. U kratkom roku on skenira nebo jer je cilj operatera da što pre lociraju gravitacioni talas. Sa snimljenih fotografija softverskim putem se uklanjaju one zvezde, planete i galaksije koje su zabeležene prethodne noći, tako da na snimku ostaje samo novi objekat, tj. neutronska zvezda u sudaru.

 125688461 gotostill1

Nakon toga slede analize koje će bar malo produbiti poznavanje univerzuma.

Prema: BBC


10 činjenica o neutronskim zvezdama


 


Komentari

 • dragant said More
  Sobzirom da je sve daleko od Zemlje, pa... 3 sati ranije
 • Mладен Поповић said More
  Sviđa i se ideja povezanih letova lakih... 11 sati ranije
 • boriss said More
  Dobra stvar....napravio sam od drveta i... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,koji čitaju AM.Eto... 1 dan ranije
 • Danilo94 said More
  jovana83 i Duca HVALA odlicno pitanje a... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka