Industrijsko obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini nastavili prošlogodišnju uspješnu suradnju na izradi opreme za astronome.

DSC 0177

DSC 0299 1
DSC 0402 1

Još fotografija

Od početka aktualne školske godine učenici prvih razreda (automehaničari i CNC operateri) Pulske Industrijsko-obrtničke škole u sklopu praktične nastave, pored klasičnih vježbi, uspješno su odradili nekoliko vrijednih i zanimljivih poslova u suradnji sa Astronomskom udrugom Vidulini.

Prema dogovoru o suradnji Ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole Pula Petra Gavrića te voditelja Astronomske udruge Vidulini Marina Tumpića, učenicima prvih razreda na praktičnoj nastavi pod vodstvom prof. Dragana Basare povjeren je složen posao projektiranja i izrade nekoliko specifičnih mehaničkih sklopova;

U učionici praktične nastave od bezličnog metalnog repromaterijala nastali su tako; masivni nosivi stup sa nivelirajućom ekvatorijalnom platformom za prihvat robotičkog teleskopa, montaža i okretna platforma radioteleskopa te stup sa posebnom „kocka-kupolom“ (CubeDome 053) za prihvat kamere koja u jednom kadru snima cijelo noćno nebo („allsky camera). Riječ je o opremi koja se kod nas ne proizvodi, u inozemstvu je iznimno skupa te su ovakvom suradnjom svi sudionici projekta na dobitku.

Škola i učenici koji su zainteresirano pristupili „opipljivoj“ vježbi, stekli praktična znanja i iskustva te astronomi iz Vidulina koji su time dobili neophodne mehaničke sklopove. Nakon priprema i projektiranja, nabavke i dopreme repromaterijala prišlo se mehaničkoj obradi, odnosno realizaciji projektnog zadatka. Valjalo je usvojiti zahtjeve astronoma za izuzetnom preciznošću i stabilnošću bez ikakovog zazora materijala te mogućnosti učenika i tehnike koja im stoji na raspolaganju. Od idejnih riješenja, preko projektiranja i radioničkih nacrta do preciznih mjerenja, rezanja, brušenja, bušenja, zavarivanja, bojanja.. samo su neke od vještina koje su učenici uspješno savladali uz asistenciju i vođenje prof. Basare. Rezultat na kraju nije izostao.

Nosivi stup sa nivelirajućom ekvatorijalnom platformom čija je namjena prihvat i instaliranje robotičkog teleskopskog sustava sa montažom visoke preciznosti za četiri teleskopa i pripadajuće ccd kamere (VSX sustav) kojime je u ranijoj inačici ove opreme dosad pronađeno i od međunarodne institucije AAVSO (American Association of Variable Star Observers) potvrđeno otkriće nekoliko stotina kratkoperiodičnih promijenjivih zvijezda. Sklop će biti smješten u postojeću, već instaliranu, CubeDome 052 (posebnu „kućicu“ za robotički teleskop) koja je također izrađena u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula tijekom lanjske školske godine.

Montaža sa okretnom platformom za radioteleskop nakon kompletiranja neophodnom elektronikom složiti će za potrebe istraživanja Sunca ali i cijelog svemira u oku nevidljivom dijelu elektromagnetskog spektra – radioastronomiji, kao zaseban edukacijsko-istraživački sustav.

CubeDome 053 udomiti će elektroničke i optičke komponente koje će uz poseban programski paket svake noći istraživati i zabilježiti sva događanja stotinama kilometara uokolo i iznad Istarskog poluotoka te istovremeno pratiti događanja (sjaj) na nekoliko desetaka tisuća zvijezda.

Zahvaljujući ovoj „win-win“ suradnji škole i astronoma uspješno je završen prvi dio ovogodišnjeg projekta kojime su učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula astronomima omogućili lakši put ka novim otkrićima u svemiru.

Na projektu su sudjelovali učenici prvih razreda; automehaničari (Bisilimi Mustafa, Cetina Darko, Cetina Erik, Čeh Marin, Margetić Stefano, Pranjić Igor i Ritoša Loris) te njihovi kolege iz razreda CNC operatera (Belas Niko, Blašković Alen, Blašković Marino, Hodžić Haris, Jurak Klaudio, Kapelari Antonio, Magdić Vinko, Miškulin Luka, Pivaš Sandro, Počuča Andreas i Skrozić Edvin).


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka