AB
Youtube fotografija

Od pre neki dan Netflix daje film Einstein and the Bomb. E sad, naslov je moćan, gotovo neodoljiv i morao sam taj film da pogledam. 

Ali, film je ispao malo dezorijentisan. Iz naslova bi se reklo da se radi o ulozi Ajnštajna u stvaranju bombe, ali nije tako, bar u većem delu filma. Sama ideja filma je simpatična mada ne baš i originalna. Sa igranim delom prepliću se dokumentarni inserti i uglavnom se govori o nekim ključnim detaljima iz Ajnštajnovog života, da bi se onda pomenula i atomska bomba. Zašto se pominje bomba kada ima i mnogo važnijih detalja iz života slavnog naučnika – gledalac ne može da shvati, pogotovo što u samom filmu Ajnštajn i sam kaže da on nema baš puno veze sa pravljenjem bobe. On jeste pisao o odnosu materije i energije i to je sve (tj. napisao je najčuveniju formulu fizike E=mc2), ali od toga pa da same bombe dug je put – i to put u koji Ajnštajn nije ni bio uključen.

Ali eto, neke reči su atraktivne i autori filmova ih rado koriste. Uvek kad u knjigu ili film uključite reči poput: Ajnštajn, voda, Mars, bomba i slično, dobijate 50% više čitalačke publike pa su valda i autori ovog filma išli za tim. Skupili su sasvim skromnu glumačku ekipu, iskoristili brojne besplatne filmske isečke o Ajnštajnu i – napravili film. 

Dakle, što se ovog filma tiče, to je film sasvim skromnih vrednosti. Ipak, smatram da ga treba pogledati! Sve što je u filmu rečeno jeste autentično i služi da se podsetite nekih od brojnih čuvenih Ajnštajnovih citata. Sem toga, tu su i dokumentarne scene koje su uvek rado gledane bez obzira što su se vremenom već izlizale. Uopšte podsetite se i Ajnštajna i čitavog od početka prošlog veka. Dakle, ništa naročito – ali gledajte ga.

Film je na IMDB dobio osrednju ocenu: 6,3/10. Ajnštajna glumi Simon Haines (meni nepoznat, a nema ga ni u Vikipediji, bar za sad) koji deluje više kao neki ulični lakrdijaš – meni bar, možda će me neko demantovati. Tačno je da on liči na Ajnštajna, ali s druge strane svako, kome na glavu stavite dugu sedu čupavu kosu neodoljivo liči na slavnog naučnika. Sem toga, nisam stručan, ali čini mi se da su šminkeri za ovu ulogu potrošili velike količine svog materijala pa glumac jednostavno i nije mogao da ne liči na Alberta.

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...