Problem je u lokaciji a ne u vagi

TezinaMT 2

Znamo iz škole kako postoji nekakva razlika između mase i težine, problem su kilogrami. Oni se koriste kao mjerna jedinica „i tu i tamo“, ima ih i viška i manjka. Kad se radi o modernom homo sapiensu (navodno je ta vrsta inteligentna i civilizirana ali „nezavisni izvori tu informaciju ne mogu sa sigurnošću potvrditi“) cijele industrije i društvo trude se napraviti problem a zatim ga rješavati. Naravno, i jedno i drugo se naplaćuje dok problem najčešće ostaje i nadalje. Idemo vidjeti gdje smo i što za sebe možemo učiniti..

Masa nekog tijela je mjera količine materije koju ono sadržava. Ukoliko imamo tjelesnu masu od primjerice 80 kg ona će biti ista i na Mjesecu i na Veneri i na Jupiteru..  Težina nekog tijela rezultat je mase tog tijela, jačine gravitacije nebeskog tijela na kojem se ono nalazi i udaljenosti od centra istog. 

Na primjeru autora teksta kućanska vaga će pokazati 80 kg s odjećom i obućom (plus ruksak sa minimalnom rezervom vode i hrane) pogodnom za šetnju u prirodi. Masa će u ovom slučaju (na Zemlji) iznositi 80 kg, a tolika je i težina. No već na Mjesecu stvari se mijenjaju, moja će masa i dalje biti 80 kg (na stranu sitnica da bi mi tamo trebao i skafander) ali će težina iznositi svega nepunih 13.5 kg.  Drugdje u Sunčevom sustavu masa bi mi ostajala ista ali ne i težina. Na Marsu bi moja težina iznosila 30.4 kg, Jupiteru 187.2 kg. 

Pogledajte i sami koliko bi se vaša težina mijenjala na drugim planetima, evo linka na jednostavni digitron (kalkulator, za one mlađe od 35 godina, op.a.);

https://www.omnicalculator.com/physics/weight-other-planets

Dovoljno je upisati prvi traženi podatak, našu tjelesnu težinu izmjerenu na Zemlji. Jedan ispod drugog nalaze se rezultati koliko bi pokazivala vaga kad bi se nalazili na drugim planetima. Ništa nas ne spriječava da nakon ovoga odjednom zavolimo Veneru ili Mars. Ovo je jedini način da u trenutku budete lakši ili teži već kako vam odgovara. Uz malo mašte i suradnju ukućana ovo može biti i izvrsna edukativna zabava, posebice ako u obitelji imate djecu. Druženja, smijeha i zezanja neće nedostajati a usput se barata matematikom. Učenje je najbolje kada se napor učenja niti ne osjeća..

Zaključak;

Ma koliko imali viška ili manjka kilograma – stvar je u percepciji. Lijepi je dan, hajdemo u šetnju!

 

 


Komentari

 • vlado said More
  kao i uvek, odlican JE autor ...Drago D,... 1 dan ranije
 • vlado said More
  a SMS, od 200 din, 500 din, jednokratno... 1 dan ranije
 • vlado said More
  odlican tekst, kao i uvek. majstor je... 2 dana ranije
 • vlado said More
  Vladimir99
  dobro vece, hvala na divnom... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Ako bi se postavio jedan svemirski... 2 dana ranije

Foto...